Chatt med Torgny Mogren

Radiosportens skidexpert Torgny Mogren chattade inför Skid-VM i Tjeckien. Nedan kan du läsa alla frågor Torgnys svar.

Moderator:Välkomna! Nu börjar chatten med Radiosportens skidexpert Torgny Mogren. Chatten är öppen till 13.30
Andrea:Hur många medaljer har Sverige chans att ta i skid-VM?
Torgny Mogren:Jag tror att Sverige tar tre medaljer. Båda stafetterna och i sprint har vi störst chanser. En bra dag på herrarnas 15 km klassiskt kan ge fle medaljer
Ugglan:Vilka fyra tjejer åker för Sverige i morgon?
Torgny Mogren:Hanna Brodin, Lina Andersson, Anna Olsson och förhoppnngsvis Anna Haag om hon är tillräckligt frisk. Besked kl 14.
Gundeman:Vad hände egentligen när du gick in i väggen på OS?
Torgny Mogren:Jag kan inte se att jag har gått in i väggen på OS nån gång! Men dåliga lopp har jag gjort...
Danne:Har Sverige fått sitt första dopingfall i Britta Norgren?
Torgny Mogren:Nej! Absolut inte!
Masken Max:Vem blir VM-kung/drottning?
Torgny Mogren:Jag tror jättemycket på Lukas Bauer och Justyna Kowalzyk.
Lena Axelsson:Varför har Britta Nordgren förhöjda blodvärden? Är det för att hon är en kvinna, höghöjdsträning eller vad?
Torgny Mogren:Höghöjdsträning plus uttorkning i samband med magsjuka plus att hon har höga blodvärden även normalt är anledningen.
Skidfans:varför får inte Mats larsson åka 15 km klassiskt, det verkar som han är på uppåtgående i form efter sin 7:e plats i Italien. Klassiskt är ’ju hans starka sida. vad går man efter ??
Torgny Mogren:Jag vet inte bakgrunden men förmodligen har förbundskaptenerna valt att satsa på honom i sprint och sprintstafett.
Tobbe:Tar charlotte kalla någon medalj i Liberec?
Torgny Mogren:Ja, i iallafall i stafett men hon har stora chanser också i sina individuella lopp.
Ugglan:Du själv och Niklas Jonsson hade bl.a. höga blodvärden . Kan inte skidförbundets egen läkare kolla upp en sådan sak och genom exempelvis mat och dryck sänka blodvärdena så att idrottsmannen slipper bli avstängd av FIS?
Torgny Mogren:Det finns dokumentation på varje åkare ang blodstatus, och har man bevisat väldigt höga värden kan man få dispens. Gränsvärdet är satt så att det inte skall finnas någon som skall fällas i normala fall!
Kimmen:Har du sett tävlingsspåren? Hur är förutsättningarna?
Torgny Mogren:Har inte hunnit ute i spåren än.Men vet att det är tuffa banor och det har kommit mycket snö de sista dagarna så det är lite löst just nu.
Anki Nordlund,:Hej Torgny. I vilka lopp anser Du att Sverige har de största medaljchanserna? Jag ser fram emot att lyssna på dina analyser under Skid-VM.
Torgny Mogren:Jag tror att de absolut största chanserna har vi i de båda stafetterna. Sen har jag stora förhoppningar om någon individuell medalj. Det finns kapacitet för det i laget.
Martin:Det känns som att Mathias Fredriksson är uttagen på gamla meriter. Jag tycker inte att han platsar i den svenska VM-truppen, med tanke på hans usla facit i vinter. Vad tycker du, Molle?
Torgny Mogren:Han har haft en tung start på denna säsong! Jag håller med lite om att de resultat han gjort, inte riktigt skall räcka till. Men han är på gång och har enorm rutin och stor kapacitet när han kommer i form och den är på väg!
J Stork:Har du någonsin använt något substitut till vanlig valla? Annars, några tips på alternativ valla?
Torgny Mogren:Har kört en del på ruggade skidor när det varit runt nollan och snöat. Men i övrigt alltid vanlig valla.
Moderator:Nu är det fem minuter kvar! Passa på att ställa dina frågor till Torgny Mogren nu!
Rolf Grönroos:Hej Torgny! När det gäller dopning och avstängningar så tycker jag att straffen är alldeles på tok för tama. Jag har svårt att glädjas över t ex Virpi Kuitonens (f d Epo-fuskare) nuvarande framgångar. Är det inte två års avstägning som gäller vid t ex konstaterad användning av EPO? Jag tycker det ska vara livstids avstängning. Hur ser du på det?
Torgny Mogren:Tycker också att det skall vara tuffa straff. Kanske inte livstids avstängning, men några år till och dessutom stora böter! Tror att en stor summa pengar i böter skulle avskräcka många att dopa sig.
Ludde:Du borde vara med i Mästarna Mästare skulle du vilja ställa upp?
Torgny Mogren:Skulle absolut kunna tänka mig att ställa upp i Mästarnas Mästare! Tycker det är ett bra underhållningsprogram med tävling och in på livet känsla. Saker man inte vetat om hos våra kära idrottsstjärnor kommer fram.
Moderator:Chatten är avslutad. Tack till alla som ställde frågor!
Lennart Sund:Vad tillför din gamla kollega Gunde Svan till de nuvarande svenska landslagsåkarna?
Torgny Mogren:Gunde tillför den lagkänsla som jag tycker saknats under många år. En bra stötte apparat runt laget håller han också på att bygga upp. Finns mycket mer han för tillfället tillför och inför i laget, som kommer att bära frukt inom några år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".