längdskidor stafett

Damerna vann stafetten - Kalla ryckte ifrån Björgen

Det blev svenskt guld på damernas världscupstafett i norska Beitostölen. Charlotte Kalla knäckte konkurrenterna på sista sträckan.

 



Charlotte Kalla drog i från och ledde Sverige till stafettseger i världscupen i norska Beitostölen. Det svenska laget, med Kalla, Anna Olsson, Anna Haag och Sara Lindborg, gjorde en genomgående bra stafett på söndagsförmiddagen och slog Norge och Finland.

– En fruktansvärt bra genomförd stafett. Sara Lindborg måste vi höja upp lite grand, gjorde en kanonfin andrasträcka, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Sara Lindborg slog medvetet av på takten under sin sträcka.

– Det kändes som att de gick på i långbacken och jag ville inet gå mig jättestum. I stället hade jag krafter kvar att åka bra utför, säger hon till Radiosporten.

På sistasträckan tog Kalla revansch på Marit Björgen, som vann lördagens 10 kilometer fristil, och slog henne med 16,7 sekunder. På tredjeplats slutade Finland med Aino-Kaisa Saarinen.

– Det här måste stärka hennes självförtroende. Hon har segat sig ifrån Marit Björgen som hon vet är i bra form, säger Torgny Mogren.

Charlotte Kalla kände sig stark tidigt i loppet.

– Jag upplevde farten som avvaktande i början så jag försökte åka så avslappnat så möjligt och vara beredd när Marit stack upp i ledning, säger hon till Radiosporten.

När de kom till lågbacken, som är hennes bästa parti, tog hon över ledningen.

– Det bara flöt under skidorna, jag hade kanonglid. Jag kände mig stark idag, säger Kalla.

Så här säger Torgny om de svenska åkarnas insatser:

Anna Olsson: "Gjorde en stabil insats och var bra med in."

Sara Lindborg: "Där var vi lite oroliga och Finland drog ifrån med Virpi Kuitunen. Sara såg ut att ha lite problem efter 2,5–3 kilometer, men det visade sig att hon lite taktiskt slog av på tempot och fick kontakt med cirka en kilometer kvar."

Anna Haag: "Var den som anförde första hälften av sin sträcka och sedan tog Steira över. De jobbade i stort sett ikapp det finska laget."

Charlotte Kalla: "Hon gick upp och ökade farten och segade ifrån meter efter meter. Det syntes på åkningen att hon var väldigt hungrig och sugen på att göra ett bra lopp och sätta sig i respekt inför vad som komma skall under säsongen."

Beitostölen, Norge, världscupen damer, 4x5 km (k/f)
1) Sverige (Anna Olsson, Sara Lindborg, Anna Haag, Charlotte Kalla) 58.37,1,
2) Norge 1 (Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Störmer Steira, Marit Björgen) +16,7
3) Finland (Pirjo Muranen, Virpi Kuitunen, Riitta-Liisa Roponen, Aino Kaisa Saarinen) +22,0
4) Ryssland 1 +45,7
5) Tyskland 1 +1.31,5
6) Ryssland 2 +1.33,8

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se