länngdskidor stafett

Jättelopp av Hellner gav sjätteplats

Sverige låg långt efter i herrarnas stafett. Men Marcus Hellner gjorde ett kanonlopp och körde upp Sverige till en sjätteplats. Segern gick till Norge.

 

Marcus Hellner hade den bästa sträcktiden av alla och var bara sex sekunder från pallen. Men utan ordinarie skidmanskap fick Sverige nöja sig med sjätte plats i söndagens världscupstafett i Beitostölen. Norge vann före Ryssland och Tyskland.

– Jag hade bra känsla i kroppen men det var inget tacksamt läge. jag kände att jag kunde trycka på bra och hade bra flyt, men fick nog sota lite för det på slutet, säger han till Radiosporten.

Tiio Söderhielm, 25-åring från Funäsdalen och Åsarna IK, fick en tuff världscupdebut. Först fick han göra ett sent inhopp då Daniel Rickardsson lämnade återbud. I landslagsdebuten i världscupen blev det 71:a plats i lördagens 15 kilometer fristil. Då kom nästa plötsliga uppdrag - som startman i stafetten när Anders Södergren lämnade återbud.

Söderhielm tappade dryga halvminuten på första sträckan. Johan Olsson, Rickard Andreasson och Marcus Hellner såg till att hålla positionerna. Mest inspirerad var Hellner, som hade den bästa sträcktiden av alla och förde Sverige till sjunde plats.

Hellner hade tätlagen i synfältet och såg ett tag ut att hota om tredjeplatsen, men han orkade inte hålla samma fart ända in i mål. Ryssen Ilja Tjernusov var den som bäst utmanade Petter Northug. Men norrmannen med den fruktade spurten gjorde processen kort då han ryckte framför huvudläktaren till publikens stora jubel.

Många trodde att den norske skidkungen var redo för sin första världscupseger i ett lopp med individuell start. Men Northug fick nöja sig med fjärde plats i lördagens 15 kilometer fristil.

Men med sin spurt får han alltid bära favoritskapet då det gäller lopp med gemensam start och i stafetter.

Radiosportens expert Torgny Mogren var imponerad av Hellners lopp.

– Hade de haft lite bättre häng från inledningen så skulle de nästan kuna varit med och slagits om en pallplats, säger han.

Beitostölen, Norge, världscupen herrar, 4x10 km (k/f)
1) Norge 1 (Eldar Rönning, Martin Johnsrud Sundby, Ronny Andre Hafsås, Petter Northug) 1.48.50,7
2) Ryssland 1 (Maxim Vjlegzjanin, Nikolaj Pankratov, Alexander Legkov, Ilja Tjernousov) +5,1
3) Tyskland (Jens Filbrich, Axel Teichmann, Rene Sommerfeldt, Tobias Angerer) +11,8
4) Finland +15,5
5) Norge 3 +16,9
6) Sverige (Tiio Söderhielm, Johan Olsson, Rickard Andreasson, Marcus Hellner) +17,4

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se