1 av 2
2 av 2
inför os

Möt Charlotte Kalla inför OS: "Skidåkning, det kan jag"

Hon är blyg och lyssnande vid sidan om spåret, men trygg och självsäker på startlinjen.

Charlotte Kalla tillhör en av Sveriges hetaste medaljkandidater inför OS. Den 15 februari avgörs damernas 10 kilometer fri stil - Kallas favoritdistans.

– Jag ska förbereda mig så bra jag bara kan för att känna den där tryggheten på startlinjen, säger Kalla till Radiosporten.

Charlotte Kalla har fått enorm uppmärksamhet sedan genombrottet i Tour de Ski 2008, då hon klättrade uppför slalombacken och vann hela svenska idrottsfolkets hjärtan.

– Det är alltid roligast att kunna slå ur underläge och överraska. Men jag har lärt mig väldigt mycket efter genombrottet. Det är väldigt viktigt att tro på det man gör, säger Kalla.

Hon tycker att det är smickrande att så många tror på henne, men fokuserar bara på sina egna målsättningar och krav.

Hur ser en vanlig dag ut för dig som elitskidåkare?
– Det är mycket inrutat, vilket jag gillar. Jag är en rutinmänniska och blir nästan irriterad när jag har en vilodag och inte får komma ut i naturen. Det är skönare att stiga upp klockan åtta, koka min gröt och sen göra mina rörlighetsövningar och styrketräning innan jag sticker ut på dagens första pass.

Vad gör du när du inte tränar eller tävlar skidåkning?
– Vad gör jag? Jag har inget superstort intresse vid sidan om skidåkningen. Jag tycker om att umgås med familj och vänner. Det är lätt att tänka på annat än skidor när jag får vara med vanligt folk.

Kalla är en helt annan person privat jämfört med hur hon är som skidåkare.

– Jag är nog lite annorlunda som skidåkare när jag drar på mig nummerlappen. Jag är väldigt självsäker när jag står där på startlinjen. För skidåkning, det kan jag.

– Sen är jag mer än lyssnare när det kommer till min roll i gruppen och tar inte mycket plats, men i skidspåret där tar jag mer plats. Här kommer jag, säger Kalla.Reine Sundkvist
Martin Sundelius
radiosporten@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista