alpint

Järbyn kraschade i Wengen

Patrik Järbyn hade sett fram emot att åka störtloppen i Wengen och Kitzbühel - kanske för sista gången.

Men efter en våldsam krasch är båda i farozonen.

Torsdagens störtloppsträning i Wengen drog i gång med fina förutsättningar, men när det var Patrik Järbyns tur att kasta sig ner för den respektingivande pisten hade vädret slagit om.

– Enormt missflyt. Det var bra sikt de första femton gubbarna kanske. Någon minut innan jag skulle åka var det ridå, det blev helt vitt, berättar Järbyn för TT.

– Då har man inga referenser, jag såg ingenting. Jag antar att jag åkte på ett slag eller något.

Den 40-årige svensken fick tvärstopp, voltade framlänges och kanade ner för den isiga pisten. I fallet skadade han ena handleden och ena foten.

– Jag har lite ont här och där. Handleden tror jag inte är någon fara, det är ömt och svullet men jag kan röra den utan problem. Det är foten som är problemet tror jag, säger han.

På torsdagskvällen, några timmar efter kraschen, var alpinveteranen osäker på om han kan ställa upp i lördagens störtlopp.

– Jag håller hoppet uppe, det gör jag alltid. Men i realiteten ser det inte så ljust ut.

– Jag hade verkligen sett fram emot att tävla här i Wengen och så Kitzbühel nästa vecka. Sedan åka hem och träna inför OS. Men nu får vi se hur det blir.

Wengen och Kitzbühel är två lika klassiska som tuffa störtloppsbackar i världscupen, som varje år skördar sina offer. För ett år sedan föll till exempel Markus Larsson svårt i Wengen och fick bland annat en kraftig hjärnskakning och en blödning i hjärnan.

– Det är en farlig sport, i princip riskerar man ju livet varje gång man åker, konstaterar Järbyn.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".