1 av 3
2 av 3
3 av 3
Vasaloppet

Jörgen Brink: "Grymt skönt"

Efter nio mil och en rafflande spurtduell stod Jörgen Brink som segrare i Vasaloppet 2010.
– Jag växte under loppet, säger Brink till Radiosporten.


Drygt 16 000 åkare. Nio mil. Snabbast av alla - Jörgen Brink, på tiden 4.02,59. Han vann på söndagen Vasaloppet efter en spurtstrid med fyra andra åkare, en spurtstrid som gjorde att kranskullan Helene Söderlund hade omöjligt att veta vilken hals som skulle prydas med segerkransen.

– Det var helt sjukt, säger en trött men lycklig Brink till Radiosporten.

Hur upplevde du loppet?
Vasaloppet är alltid tufft, men det gick ganska beskedligt första milen. Det var en lucka fram till tätklungan men jag var aldrig riktigt orolig. Jag förstod att vi skulle komma ikapp när vi började köra.

När kände du att det här var din dag?
– När det var tre, fyra kilometer kvar. Jag växte under loppet och kände mig inte så stark i början. Sista biten kände jag att jag hade tryck i stakningen.

Brink var urstark på upploppet, och endast trefaldige Vasaloppsmästaren Daniel Tynell kunde utmana hela vägen. Men inte ens han kunde stoppa Brink från att ta sin första Vasaloppsseger i karriären.

Berätta om upploppet.
– Jag tänkte ta rygg på Tynell för jag vet att han är rukskigt stark på det här upploppet och sen vika ut sista hundra. Det gick som planerat. Jag hade bra tryck i överkroppen och det är grymt skönt.

Jenny Rask
Andreas Lindman

radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista