1 av 2
2 av 2
Alpint - super-g

Vonn säkrade totalen - Anja femma

Lindsey Vonn vann fredagens super-G i Garmisch-Partenkirchen och säkrade därmed också vinsten i den totala världscupen. Anja Pärson slutade femma.

För tredje året i rad vann amerikanskan Lindsey Vonn den alpina världscuptiteln. Hon säkrade kristallpokalen genom att vinna säsongsfinalen i super-G.

– Det har varit en drömsäsong för mig, säger hon.

Världscupsegern i Garmisch-Partenkirchen var hennes elfte för säsongen och 33:e i karriären, vilket är amerikanskt rekord.

– Att slå det amerikanska rekordet i segrar, att vinna OS-guld i favoritgrenen störtlopp och att vinna världscupen för tredje gången - det kan inte bli mycket bättre, säger Vonn, som vann tävlingen före österrikiskan Elisabeth Görgl och schweiziskan Nadia Styger.

Medan Vonn jublade gick Anja Pärson ifrån målområdet till slalomträningen, ganska sur efter en femte plats, åtta hundradelar från tredjeplatsen.

– Jag ska tillåta mig själv att sura under eftermiddagen. För jag hade så gärna vunnit i dag, eller åtminstone varit på pallen, säger Pärson till TT.

Hon ledde åket ända till den sista mellantiden.

– Jag missade i transporten där det vobblade under skidorna och jag tappade linjen. Den här säsongen har det varit så att jag åker fort i vissa delar, men så gör jag en miss för mycket. Jag har inte lärt mig var jag ska backa eller inte backa.

I fjol var hon fyra i super-G-cupen, i år sjua efter att ha kört ur i tre tävlingar.

– Super-G-säsongen hade nog sett annorlunda ut om jag inte kört ur i första tävlingen i Lake Louise. För i stället för att åka avslappnat har det blivit för mycket jaga. Och hade jag fått självförtroende där, hade jag säkert haft nytta av det även i störtlopp, säger hon.

– Det är så lite som avgör. Titta på Lindsey - hon har självförtroende och kan åka mer avslappnat.

Trots de sura minerna kan Pärson ändå glädja sig åt att hon klarat ett av målen för finalveckan - att säkra tredjeplatsen i världscupen. Ingen kan komma ikapp henne under lördagens avslutande slalomtävling.

Världscupen får alltså samma topptrio som i fjol, Vonn före tyskan Maria Riesch och Anja Pärson.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".