längdskidor

Olsson drottning på slottet

Anna Olsson vann slottssprinten efter en dramatisk spurt mot polskan Justyna Kowalczyk.Trea blev norskan Marit Björgen och fyra blev Ida Ingemarsdotter. Hanna Brodin slutade sexa.

Det här var den första svenska segern i Slottssprintens historia. En andraplats för Anna Olsson själv, redan 2004, och likaså en andraplats för Emil Jönsson är de bästa resultaten i de sex tidigare upplagorna.

Anna Olsson regerade från kvalet ända fram till finalen. Hon hade bästa kvaltid och vann både kvarts- och semfinal enkelt.

Det var först i finalen hon stötte på hårt motstånd, men tack vare en stark spurt vann Olsson före Kowalczyk.

– Jag har alltid trivts här och älskar upploppet. Jag kände mig riktigt stark, men så vet man aldrig vad Kowalczyk, Marit och Ida har i backfickan så jag laddade verkligen mot sista uppförsbacken, säger Olsson till Radiosporten.

Detta var en fenomenal avslutning på Anna Olssons karriär. Nu säger hon sig vara "95 procent säker" på att hon lägger av i vår.

– Det är så himla häftigt att vinna sin sista sprinttävling, och jag har alltid trivts här vid Slottet, säger Olsson, som rundar av karriären med världscupfinalen i Falun senare denna vecka.

Resultat slottssprinten, damer:

1. Anna Olsson, Sverige
2. Justyna Kowalczyk, Polen
3. Marit Björgen, Norge

Bengt Skött
Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se