längdskidor

Revolution inom ryska skidförbundet

Rysslands skidelit har tröttnat på sina mäktiga pampar och dopningsdoktorer. Nu avgår förbundets ordförande sedan åkarna vänt sig direkt till landets president.

14 av Rysslands främsta längdskidåkare på både dam- och herrsidan har skrivit ett brev till Rysslands president Dmitrij Medvedev och krävt längdskidförbundets ordförande Vladimir Loginovs avgång.

Brevet skickades till Kreml redan för en vecka sedan men blev offentligt först efter det att Loginov igår meddelade att han frivilligt avgår. Ryska medier spekulerar nu i att Vladimir Loginov i själva verket fått sparken efter skidåkarnas brev till presidenten.

Brevet från bland andra Nikita Kriukov, guldmedaljör på herrarnas klassiska sprint i OS i Vancouver, är en öppen revolt mot det egna förbundet.

De allvarligaste anklagelserna handlar om att tränare och läkare som systematiskt försett idrottarna med förbjudna preparat inte straffats utan kunnat fortsätta verka inom längdskidåkningen.

Det ryska längdskidlandslaget vädjar till president Medvedev om att hjälpa till att förändra hela systemet. Det hjälper inte att plocka bort enskilda personer, skriver åkarna. Rysk längdskidåkning måste moderniseras i grunden

Fredrik Wadström, Moskva
radiosporten@sr.se