Alpint

Pärson: "En häftig målsättning"

2:20 min

Nytt upplägg och ny tränare. Anja Pärson står inför en tuff utmaning när den alpina säsongen drar igång i helgen.

På lördag smygstartar den alpina säsongen med damernas storslalom i Sölden, Österrike. För svenskhoppet Anja Pärson väntar en färsk utmaning med ny tränare och nya träningsmetoder.

– Jag har ett helt nytt upplägg med nya tränare och har gått till grunderna. Det gör jag varje år men i år med en ny tränare och en ny utmaning, säger Anja Pärson till Radiosporten.

– Det är tufft. Det är inte varje dag man vill ha kritik. Man är ovan vid det när man haft en pappa som man alltid har diskuterat med. Nu är det kritik rakt på. Jag visste att det skulle bli en häftig målsättning att fungera med ny tränare.

Är det konstigt utan pappa?

– Det är både och. Det går fort i den här cirkusen så man måste fokusera på sig själv hela tiden. Men det är klart att det känns konstigt att han inte är här.

– Jag tror att det är både bra och dåligt. För mig är han fortfarande världens bästa tränare med den taktiken och rutinen som han har. Samtidigt tror jag att jag växer som person och måste ta eget ansvar på ett annat sätt.

– Det är bra att låta den nya generationen och nya tankar komma in och röra om i mitt huvud lite grann.

Men ni slutar inte prata om din skidåkning?

– Nej, han är fullt involverad. Han var med på förra lägret så han finns med hela tiden. 

Radiosportens alpina expert Torgny Svensson tippar amerikanskan Lindsey Vonn och tyskan Maria Riesch som favoriter till att ta hem världscupen inför lördagens premiär. Svensson menar dock att han sett förbättringar i Anja Pärsons träning på sistone och är optimistisk.

– Självklart måste man konstatera att med en säsong som Lindsey Vonn hade i fjol så är hon naturligtvis favorit till att plocka hem det här igen, med Maria som största utmanare, säger Torgny Svensson.

– Hade man frågat mig vid OS i Vancouver hur Anja Pärson skulle kunna rå på de här hade jag sagt att det inte var möjligt. Men jag är faktiskt optimist den här gången. Jag grundar det på vad jag sett och hört den här hösten och sommaren. Både från hur hon har pratat och tränat.

Jonas Enarson
Andreas Lindman

radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista