"Skulle själv vilja ta en medalj"

7:27 min

När han fick se kompisen Björn Ferry ta en medalj i Vancouver bestämde han sig. En sådan vill Carl Johan Bergman också ha.

Carl Johan Bergman vet hur det känns att stå på prispallen i en världscup. Onsdag den 1 december påbörjar han sin tionde säsong i tävlingen. Men för Carl Johan Bergman är siktet redan nu inställt på OS i Sotji 2014.

– Jag fick ju se Björn ta en medalj och jag vill ju inte vara sämre jag, så vi får fortsätta jobba några år till, säger Bergman.

Björn Ferry överraskade många när han tog guldet i jaktstart under OS i Vancouver. Inte minst Bergman.

– Vi hade faktiskt väldigt bra dagar både Björn och jag den dagen. Skillnaden var att jag startade som 49:a, jag gjorde ett jättebra jaktstartlopp, sköt en bom precis som Björn och hade en sluttid på ungefär åtta sekunder långsammare än Björn, säger Bergman. 

– Men jag hade inte kunnat drömt om att Björn skulle ta guld, för man visste ingenting under loppet. Jag kom i mål och fick se att Björn hade vunnit. Det var en stor dag för svenskt skidskytte, det är väldigt roligt att få ha upplevt det på så nära håll.

Och det fick Bergman att inse vad han själv vill satsa på.

– Man skulle själv vilja ta en medalj, visst är det så. Det är alltid tvetydigt, men eftersom det är en så bra vän unnar man verkligen att han fick en medalj. Det innebär också att man vill kämpa mot nästa OS, jag vill också uppleva det där. Det är en sporre och nu vet jag vad jag ska kämpa emot.

Under sin långa karriär har han haft Ferry vid sin sida och de båda skidskyttarna har alltid sporrat varandra.

– Vi började ungefär samtidigt. Jag tog en seger först och sen tog han så vi har liksom hjälpt varandra. Det har nog ändå varit ganska skönt att vi varit två, tagit lite press ibland och ibland om den enda varit i dålig form har den andra kunnat hängslat där, det är positivt.

Innan det är dags för att kämpa om OS-medaljer igen, tänker Bergman satsa för fullt på en VM-medalj i vinter.

– Jag vill ta en individuell VM-guldmedalj eller en medalj i alla fall, där ligger mycket fokus. Nu ligger det ganska sent i år och det innebär att man kan satsa ganska fullt ut innan jul. Men sen kommer jag att ha fokus på VM, det är något jag drömmer om och något jag vill uppleva.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista