längdskidor

Kalla fyra – Björgen vann sprinten

Dag Malmqvist sammanfattar dagens sprinttävlingarn
0:54 min

Charlotte Kalla slutade fyra i finalen. Marit Björgen spurtade ifrån Petra Majdic och vann världscupsprinten i finländska Kuusamo.

Charlotte Kallas fjärdeplats är tangerat personbästaresultat i sprint. I en klassisk sprint har hon inte varit bättre än tolva tidigare.

Kalla som hängde med bra första halvan av finalen men tappade sedan.

Norskan Marit Björgen och slovenskan Petra Majdic kämpade om segern på upploppet. Men Björgen var starkare den sista biten och tog sin tredje raka världscupseger den här säsongen.

Trea blev norskan Astrid Jacobsen.

Men Kalla kan vara nöjd med dagens tävling. I semifinalen var hon efter Justyna Kowalczyk och Petra Majdic på upploppet. Kowalczyk fanns det ingenting att göra åt men med några meter kvar spurtade hon om Majdic och ordnade en finalplats.

Efteråt konstaterades det dock att Kowalczyk och Maiken Caspersen Falla skejtat, därmed blev det ingen final för dem.

I kvartsfinalen åkte Kalla i samma heat som Marit Björgen i finländska Kuusamo. Norskan var överlägsen och Kalla fick slåss med Stefanie Boehler. Tyskan sträckte ut skidan före på mållinjen och Kalla fick nöja sig med en tredjeplats.

Även Ida Ingemarsdotter slutade trea i sitt kvalheat, men det räckte inte till kvartsfinal. Inte heller Lina Andersson, Britta Johansson Norgren och Hanna Falk lyckades ta sig vidare.
 

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Resultat sprint Kuusamo (d)

1) Marit Björgen, Nor 3.08,3
2) Petra Majdic. Slo +1,4
3) Astrid Jacobsen, Nor +8,1
4) Charlotte Kalla, Sve +11
5) Madoka Natsumi, Jap +11,2
6) Marianna Longa, Ita +12,2

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".