alpint

Pärson: "Jag vill försöka slå dem"

6:37 min

Anja Pärson har blivit bättre rent taktiskt och tekniskt. Nu hoppas hon kunna utmana Lindsey Vonn i de amerikanska backarna.

Anja Pärson har flera tävlingar i USA framför sig, storslalom och slalom i Aspen och störtlopp och super G i Lake Louise. Hon börjar med storslalom i Aspen i dag.

– Aspen har varit både ett positivt ställe och ett negativt ställe. Jag har haft väldigt blandade resultat, men jag har också haft bra resultat. Förra året var det katastrof, vi åkte på blank is och det gick inte. I år har de satt ett bra underlag med kompakt snö och jag känner mig otroligt positiv inför det, säger Pärson till Radiosporten.

Hon är nöjd med sin insats under säsongens två inledande tävlingar i Sölden och Levi, men några topplaceringar har det ännu inte blivit.

– Jag har bra mycket bättre teknisk bas att stå på i år än vad jag har haft tidigare. För varje år som går vågar jag mer och mer och i Levi gjorde jag ett bra andraåk. Det finns mycket positiva bitar men mycket att ta av också. De första tävlingarna fram till jul måste jag fortsätta göra de här stabila tävlingarna, säger Pärson.

– Det sista lilla är att släppa på kontrollen i åkningen och när jag gör det är jag redo att slåss om segrarna. Än så länge på träning vill jag vara lite för perfekt, men samtidigt vet jag att den dagen jag känner mig trygg då kommer jag släppa på på kontrollen.

Pärson berättar också att hon är väldigt inspirerad av att komma tillbaka i slalom och storslalom i år.

– I störtlopp och super G i Lake Louise vill jag självklart vara med och slåss om segern, men det är tufft att slå Lindsey Vonn där. Det är ungefär som när Görgl (Elisabeth) vann hur många gånger som helst i Cortina. Det är deras backar och det får man på ett sätt acceptera samtidigt som man kommer att kämpa och försöka slå dem, säger Pärson.

– Jag tror att i Lake Louise är det en sån där tävling som om gör man ett misstag så kan man lika gärna bli 16:e som man vinner. Men jag tror mig känna i år att jag ändå är mer taktiskt åkande än vad jag har varit tidigare, så jag hoppas att mitt lugnare sätt att gå in i sväng ska ge mig mer fart. 

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista