längdskidor

Kalla kunde inte rå på Björgen

Ingemarsdotter: ”Grisade på hela vägen”
2:01 min

Charlotte Kalla slutade på en sjätteplats på 5 kilometer klassiskt, Marit Björgen vann. Totalt ligger Kalla på en fjärdeplats.

I går kom Charlotte Kalla fyra i sprinten, en tävling där Marit Björgen var överlägsen. I dagens 5 kilometerslopp fanns nio svenskor med.

Och Kalla var bäst av dem även i dag. Men hon lyckades inte rå på Björgen och de andra toppåkarna och slutade på en sjätteplats.

Kalla var tvåa efter 1,7 kilometer men tappade sedan. Polskan Justyna Kowalczyk var stark i spåren och fick endast se sig slagen av Björgen, som tog sin fjärde världscupseger i år på lika många försök.

Norskan startade sist och körde i mål på tiden 12.51,9. Kowalczyk var 2,1 sekunder efter och trean Majdic från Slovenien 16,8 efter.

Kalla var 23 sekunder långsammare än Björgen men behåller sin totala fjärdeplats i Kuusamo. Marit Björgen leder minitouren i Kuusamo och kommer att starta 43 sekunder före Kalla i morgondagens jaktstart. 

Av övriga svenskor jagar Ida Ingemarsdotter från plats 13. Anna Haag går ut som 17:e.

Ida Ingemarsdotter imponerade under lördagen med sin tiondeplats. Det är 25-åringens första topp tio-plats i världscupen, om man räknar bort sprint- och stafettävlingar.

– Det var riktigt skönt att få till en traditionell internationell distans med tanke på att säsongsöppningen gick så bra i Bruksvallarna för två veckor sedan, säger Ida Ingemarsdotter. 

– Jag har hittat bra flyt i åknigen direkt från start, med bra skidor och bra glid. Det är en trygghet och då kan man ge det där lilla sista.

Ingemarsdotter är vassast på springdistanerna så hur gick det nu med uthålligheten?

– Självklart vart jag lite trött på slutet men jag tycker att jag grisade på hela vägen i ni mål och försökte ge lite extra mot slutet.

Vad kan du nu göra från din position på 13:e plats?

– Jag tror det kommer bli en tuff dag i morgon, men jag kommer försöka gå i kapp och hitta en bra rygg. Men det är många åkare inom bara några få sekunder och kommer bli en jobbig dag på jobbet.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Jonas Enarson
jonas.enarson@sr.se

Resultat 5 kilometer klassisk Kuusamo (d)

1) M Björgen 12.51,9
2) J Kowalczyk +2,1
3) P Majdic +16,8
4) Y Tchekaleva +20
5) N Fessel +22,5
6) C Kalla +23

Övriga svenskor:
8) A Haag +32,7
10) I Ingemarsdotter +41,8
34) M Rydqvist +1.09
35) B Johansson Norgren +1.09,9
37) H Falk +1.13,8
38) S Lindborg +1.14,2
39) M Eriksson +1.15,5
43) L Andersson +1.19,6

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".