längdskidor

Jönsson tar över totalledningen

4:49 min

Emil Jönsson slutade åtta på 10 kilometer klassiskt. Det innebär att han tar över totalledningen i världscupen i Kuusamo.

Gårdagens segrare i herrarnas sprint, norrmannen John Kristian Dahl, strök sig från dagens och morgondagens tävlingar på grund av kylan. Temperaturen i finländska Kuusamo är omkring -17 grader.

Men svenskarna var med och speciellt Marcus Hellner var sugen på revansch efter gårdagens sprint, när han åkte ut redan i kvalet. Men Hellner hade problem med kyla och slutade på en tolfteplats.

Jönsson var den stora vinnaren i dag. Efter ett starkt lopp körde han in som åtta, 24,8 sekunder efter segraren Dario Cologna. Det betyder att Jönsson tar över totalledningen i Kuusamos minitour i världscupen.

– Det hade jag inte räknat med, men kroppen har känts bra och i dag hade jag en riktigt bra dag. Skön känsla, säger en glad Jönsson om dagens krigarlopp.

– Hade någon sagt att jag skulle leda världscupen innan helgen hade jag skrattat åt det.

Emil Jönsson har visat sig starkast på sprintdistanser tidigare och säger själv att han aldrig varit så här bra inom den traditionella åkningen tidigare.

Vad har du för förhoppningar inför i morgon?

– Det kommer att göra ont, det kommer att vara kallt. Det är bara att bita ihop och hålla ihop så gott det går.

Åkarna försökte skydda sig mot den bistra kylan i Kussamo på bästa möjliga sätt genom att tejpa ansiktet. Hur kallt har det varit i dag egentligen?

– Svinkalt! Precis på gränsen för vad vi får tävla i men det är en vinteridrott vi håller på med och det måste få vara kallt. Men det kan hämma oss åkare och bli till en hälsofråga.

– Det får inte vara kallar än vad det har varit i dag för då börjar det blir riktigt farligt.

Jönsson går ut med
fem sekunders försprång i morgondagens jaktstart på 15 kilometer fristil. Alexey Poltoranin från Kazakstan går ut som 2:a och Cologna 3:a. Rickardsson startar som 6:a, 28,2 sekunder efter Jönsson. Jens Eriksson går ut som 10:a, Johan Olsson tolva och Hellner som 18:e.

Även Daniel Rickardsson imponerade stort i dag. Han ledde länge men blev till slut trea – 7,5 sekunder efter Cologna. Johan Olsson blev tia.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se
Frida Sandgren
frida.sandgren@sr.se

10 kilometer klassiskt Kuusamo (h)

1) D Cologna 23.24,8
2) A Legkov +6,7
3) D Rickardsson +7,5
4) E Rönning +12,4
5) A Teichmann +18
6) J Filbrich +23,7

8) E Jönsson +24,8
10) J Olsson +29,9
12) M Hellner +32
24) A Södergren +51,5
26) J Eriksson +1.00,7
43) M Larsson +1.17,2
67) C Halfvarsson +1.37,9
92) J Modin +2.14,2

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista