skidskytte - fem träff

Ekholm ser slutet på karriären

Helena Ekholm: "Träningsbiten är inte alltid så himla rolig"
9:15 min

Det är just nu inte troligt att Helena Ekholm jagar OS-revansch i Sotji om tre år. VM i Ruhpolding nästa vinter ser just nu ut att bli sista stora mästerskapet.

– Efter Ruhpolding kommer jag att ta ett beslut. Att tävla är kul, men träningsbiten är inte alltid så himla rolig, säger Ekholm med ett tydligt "understatement", säger hon själv i en öppenhjärtig Radiosport-intervju.

Och hon avslöjar att hon aldrig kommer att göra "en Anna Carin", det vill säga att göra ett uppehåll och bilda familj för att sedan, efter barnafödande, komma tillbaka till full satsning.

Helena hette Jonsson när hon för tio månader sedan vann Radiosportens senaste Jerringpris. Svenska folket gjorde henne till den mest överlägsna vinnaren i prisets historia - mer dominant än vad till exempel Gunde Svan, Ingemar Stenmark eller Magdalena Forsberg någon gång var. Ekholm hade då ändå konkurrens av exempelvis Zlatan Ibrahimovic, Sarah Sjöström och Robin Söderling.

Även fjolårssäsongen började bra, med bl.a. fyra vinster i världscupen. Men i Vancouver-OS kom chocken, med placeringar mellan 10 och 15. På hennes specialdistans, 15 km med fyra skjutningar, blev det bara en 49:e plats...!

Inför kommande vinter knöt hon till sig den mentale rådgivaren Stig Wiklund, "en fantastisk människa". Hon kände snabbt efter OS att det var dags att skaffa hjälp för att inte hamna i samma situation igen som i OS. Starkare självförtroende är a och o för att komma tillbaka snabbt efter ett dåligt lopp.

– Jag siktar på att vinna den totala världscupen. Jag hade en bra ledning ifjol, men det slog ju slint. Det börjar ju i Östersund och där trivs jag! säger Ekholm och minns med stor glädje segrarna de två (2) senaste åren i premiärloppet inför hemmapubliken.

Världscupen börjar för damernas del på onsdag. VM avgörs i Chanty-Mansiysk, Ryssland 3-13 mars.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".