skidskytte

"Typiskt svenskar att göra små saker stora"

1:30 min

Den ena efter den andra däckas av parasiten i drickvattnet i världscupstaden. Men damlandslagets tränare Wolfgang Pichler tycker att oron är överdriven.
 

Tarmparasiter i dricksvattnet har satt skräck i Östersund, staden som i morgon ska arrangera världscuppremiären i skidskytte.

Den ena svenska landslagsåkaren efter den andra däckas av magsjuka. I går drabbades Sverigetrean Fredrik Lindström. Men nu säger damernas tränare Wolfgang Pichler ifrån.

– Det är typiskt svenskar, de gör små saker riktigt stora i media. Vi hade det förra veckan, det är bara under en dag och är inte ens en riktig sjukdom, säger Pichler.

Han tror inte att magsjukan kommer att påverka Helena Ekholm, som var sjuk förra veckan.

– Om hon inte är bra i morgon är det inte det dåliga vattnets fel.

Tusentalsmänniskor i Östersund är eller har varit sjuka, bland andra hela det svenska damlaget och även ett par åkare i USA:s trupp. Åkarna är nu friska men säkerhetsåtgärderna är nu så stränga att att allt kommunalt vatten måste kokas.

De olika landslagen har varit med i klappjakten efter mineralvatten i butikerna och alla världscupåkare, till exempel de svenska, som bor på hotell hämtar tillbringare och flaskor med kokt vatten som sen kyls ner. Vatten som de behöver bara för att borsta tänderna.

Storstjärnan Björn Ferry hör till de få som inte drabbats än. Ovissheten är stor, det kan ta många dagar från det att man får i sig den äggliknande tarmparasiten tills magsjuka bryter ut.

Radiosporten sänder från tävlingarna i Östersund.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Tävlingsprogram, Östersund

1–5 december
1: 15 km (d) (1620-1750)
2: 20 km (h) (1715-1900)
3: 7.5 km Sprint (d) (1720-1830)
4: 10 km Sprint (h) (1415-1535)
5: 4 x 7.5 km stafett (h) (1130-1210)
5: 4 x 6 km stafett (d) (1415-1500)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista