skidskytte

"Skyttet stämde otroligt bra"

3:10 min

Det blev en perfekt start för svenskorna när distansloppet avgjordes i Östersund. Anna Carin Zidek sköt fullt och vann loppet, trots att hon körde fel på upploppet.

Fyra skjutningar och inte en enda bom. Skyttet stämde till hundra procent för hemmaåkaren Anna Carin Zidek när damernas världscuppremiär avgjordes på onsdagseftermiddagen.

– Skyttet stämde otroligt bra, det kändes jättebra att skjuta i dag. Däremot kändes inte åkningen bra alls, sa Zidek till Radiosporten efter målgången.

En målgång som blev onödigt dramatisk då Zidek valde fel spår och fick vända för att komma in i rätt målfålla.

– De har ju ändrat infarten sedan tidigare år. Jag tänkte inte alls utan hängde på några åkare (som inte skulle in i mål) och så insåg jag efter några meter att nej... Så det vara bara att vända om och åka rätt, sa Zidek.

Någon timme efter målgången kände Zidek dock mest:

– Lättnad. Det är skönt att få en så bra start på säsongen. Jag hade inte väntat mig det här eftersom det inte har känts så här riktigt bra rent åkmässigt och skidskyttet har varit upp och ner på sistone, säger hon.

I skuggan av Zideks pangstart på världscupsäsongen åkte Helena Ekholm in på en tredje plats, trots två bom. Ekholm åkte otroligt bra, men räckte inte till på skjutvallen för att slåss om segern.

– Jag är supernöjd med dagen och det är verkligen skönt att vara igång, sa Ekholm efter loppet.

Vad kände du efter första missen i första liggande skyttet?

– Det var lite blandade känslor. Man blir ju lite förbannad när man bommar men samtidigt var jag lättad att det bara blev en bom för det var en skakig serie, jag var ganska nervös.

Radiosportens expert Linda Bengtsson om premiären:

– Fantastisk insats av Anna Carin att skjuta fullt på alla serier. Helena hade en bra åkning där hon åkte ifrån Anna Carin som hon normalt är efter, säger Bengtsson.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Topp 3, distans (d), Östersund

1. Anna Carin Zidek, Sve
2. Marie Laure Brunet, Fra +8,9
3. Helena Ekholm, Sve +42,0

Övriga svenskor:
46. Anna Maria Nilsson 5.21,5
63. Jenny Jonsson 6.40,4
66. Elisabeth Högberg 6.46,4
77. Emelie Larsson 8.05,3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista