längdskidor

Förkylningar i truppen – Fredriksson inkallad

0:39 min

Ett decimerat längdlandslag går ut i spåret i estländska Otepää. En av dem som saknas är Johan Olsson, han ersätts av välbekande Mathias Fredriksson.

Tour de Ski har slagit hårt på skideliten. Till lördagens världscuptävling i 15 kilometer klassisk saknar Sveriges herrar Johan Olsson på grund av besvär i luftrören och Mats Larsson på grund av förkylning. Schweitz saknar stjärnan och tourvinnaren Dario Cologna.

– Det var otroligt bortfall i år. Jag har aldrig varit med om så mkt, det var inte bara svenskar. Några hoppade av medvetet, men många blev sjuka, det kanske gick runt förkylningar. Man hörde i målfållorna att det hostades. Luftrören far illa när det är så mycket tävlingar, säger Anders Södergren.

I tourens kölvatten åkte Södergren på en förkylning i några dagar, men är nu tillbaka, han har försiktiga förhoppningar inför tävlingen.

– Det är inte jätteviktigt, men det ska bli kul ändå, jag gillar att tävla här, det är fina och tuffa banor, det brukar bli ringrostigt efter en förkylning, säger Södergren.

Till lördagens lopp har Jens Eriksson och Mathias Fredriksson blixtinkallats.

– Jag körde intervallträning med Mathias i onsdags. Han är stark faktiskt, hoppas han kan få till ett bra lopp, säger Anders Södergren.

Fredriksson inkallning var just av blixtkaraktär.

– Från att jag fick besked, till att planet lyfte gick det en timme. Det ska bli kul att få åka världscup igen, det har jag inte gjort på länge, säger Mathias Fredriksson.

Kan det bli en VM-biljett?

– Först och främst ser jag det som en världscupstart, vi får se hur det går imorgon, säger Fredriksson.

Hur ser det ut för säsongen i övrigt är du intresserad av att köra mer världscup eller satsar du på långlopp?

– Det är ganska avgörande hur det funkar imorgon för att utifrån det planera resten av säsongen.

Hur pass bra ska det gå för att du ska vilja köra världscup?

– Det handlar väl mer om att man ska få köra.

Hur tänker du köra imorgon?

– Nej, man får köra utifrån sina egna förutsättningar, det går inte att starta som en tok, det är för tuff bana för det.

Tänker du på en VM-plats?

– Jag tänker på att åka så bra som möjligt. Det är ingen vits att tro, hoppas och tänka. Man får ta ett lopp i taget, säger Mathias Fredriksson.      

John Antonsson
john.antonsson@sr.se

Dag Malmqvist
dag.malmqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista