André Myhrer. Foto: Darko Bandic/AP.
alpint

André Myhrer: "Årets höjdpunkt"

Det är femtonde gången kvällstävlingen i Schladming körs. Den har utvecklats till slalomcupens största och för åkarna viktigaste tävling.

Det intygar såväl André Myhrer som Mattias Hargin.

– Årets höjdpunkt, absolut. Fantastiskt kul att köra på kvällen inför så mycket publik, säger André Myhrer.

– Jag skulle jättegärna åka bra där. Det är säsongens tävling, säger Mattias Hargin.

Imorgon kväll kommer 50 000 högljudda, flaggviftande glüweinstinna österrikare att skapa en magisk stämning utan motsvarighet i den alpina världen.

Österrike är utförsåkningens moderland och Schladming har blivit hemmaåkarnas näst intill ointagliga fort. Nio av de tolv senaste segrarna här har varit österrikare - bara en enda gång har prispallen stått utan hemmaåkare - och i snitt vartannat år är det två österrikare på medaljplats.

André Myhrer, fyra i slalomcupen, och Mattias Hargin, placeringen efter - vill väldigt gärna utmana hemmaåkarna imorgonkväll. Hargin var näst snabbast i andra åket i Kitzbühl igår och allra snabbast i Zagreb - nu kanske det är dags att göra två bra åk i samma tävling.

– Verkligen. Jag har inte råd att åka dåligt i första åket som jag gjort tidigare. Förhoppnignsvis kan ajg göra två bra åk i Schladming, säger Hargin. 

André Myhrer har i år bytt uråkningar mot medelbra placeringar - han tycker själv att det kunde gått lite bättre men är i stort sätt nöjd - och att uråkningarna försvunnit gör att han får en större trygghet och bättre möjligheter till fler toppresultat.

– Absolut. Det är A och O. Jag tycker jag har hittat en bra balans nu. I många tävlingar har jag en bra chans att nå en pallplacering, säger André Myhrer.

Och lyssna på André Myhrers beskrivning av sjätteplatsen i Kitzbühl. Han var tvåa efter första åket men tappade lite i andra. En sjätteplats är ju bra i den hårda konkurrensen men ändå tycker jag att det går det att ta på Myhrers frustration över att det inte blev ännu lite bättre - som han vet att han kan.

– Första åket var bra. Andra kunde varit bättre. Jag gjorde en liten miss i det flacka partiet. Men nu är den tävlingen gjord och jag får blicka framåt i stället. I år är min målsättning inför varje tävling att vara på pallen.

Radiosporten sänder slalomloppet i Schladming med start klockan 18.35 i P4.

Jonas Enarson
jonas.enarson@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista