Skid-SM

Anna Haag i sjunde himlen: "Känns väldigt stort"

Anna Haag: "Det är Kalla jag jämför mig med"
2:02 min

Anna Haag avslutade SM-veckan med en seger på 10 km klassisk stil. Mora-åkaren var drygt fem sekunder före Charlotte Kalla i mål.

Segern var 24-åriga Anna Haags andra SM-guld och det första med intervallstart.

– Jag har verkligen gjort det här själv, sa en lycklig Haag till Radiosporten efter loppet.

De flesta trodde inför loppet att damernas avslutande klassiska distanslopp skulle bli en uppgörelse mellan Anna Haag och Charlotte Kalla. De flesta fick också rätt, men Ida Ingemarsdotter visade att det finns fler åkare att räkna med inför det stundande VM.

Åsarna-åkaren Ingemarsdotter såg länge ut att kunna hota de två giganterna men orkade inte hela vägen i den tuffa banan och fick nöja sig med en fin tredjeplats.

Charlotte Kalla ledde efter två kilometer men sedan tog Haag över ledningen, en ledning hon bevakade fram till målgången där hon var 5,7 sekunder före Kalla.

– Jag vet hur stark Charlotte är. Jag möter ju henne i varje tävling så jag vet precis hur stark hon är på något sätt även hur hon åker. Så självklart är det henne jag jämför mig med och tänker på om hon är lika trött som jag, sa Haag som ändå framhöll kampen mot sig själv som den viktigaste.

Hur kommer du att ladda upp inför VM?

– Jag kommer forstätta träna två pass varje dag i en vecka nu men det blir mer som rekreation med lugna pass i vackra miljöer. Sedan blir det verkligen att lätta på det och mer fart inpå VM, berättade en lycklig Haag.  

Christer Jonasson
christer.jonasson@sr.se

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se

SM, damer, 10 km:

1, Anna Haag, Mora, 32.04,8,
2, Charlotte Kalla, Tärendö, +5,7,
3, Ida Ingemarsdotter, Åsarna, +18,4,
4, Maria Rydqvist, Östersund, +27,2,
5, Sara Lindborg, do, +42,9.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".