skidskytte

Bergman pallade trots två bom

Carl-Johan Bergman: "Stärker självförtroendet"
5:26 min

Skidskytten Carl-Johan Bergman knep på söndagen världscupsäsongens första pallplats när han slutade trea i Maine, USA. Helena Ekholm slutade tia, men leder fortfarande totalcupen.

– Det har fungerat jättebra de sista veckorna, och en pallplats stärker självförtroendet givetvis, sa Carl-Johan Bergman till Radiosporten.

Svensken, som startade sexa i jaktstartsloppet, avancerade på ett fint sätt efter felfritt skytte och hade inför det sista stående skyttet ett gyllene läge att vinna världscuploppet.

Bergman satte de tre första skotten, men sen kom två frustrerande missar och segerchansen försvann.

– Jag visste att det var möjligt när jag såg tyskens tre svarta prickar (bommar). Jag började bra men sen lyckades jag inte hålla mig lugn. Jag skyller väl inte enbart på nerverna för det var svårskjutet i blåsten, sa Bergman till Radiosporten.

I stället var det fransmannen Alexis Boeuf som kunde åka i mål som etta - hans första världscupseger i karriären. Ivan Tjerezov, Ryssland, slutade tvåa.

Det här var Carl-Johan Bergmans första pallplats den här säsongen och blott hans sjunde i karriären.

I damernas jaktstart hade Helena Ekholm hiskeliga sju bom på 20 skott. Hon slutade tia och fick se sin totala ledning i världscupen krympa till sju poäng.

Norskan Tora Berger vann sin femte seger på de senaste sex tävlingarna. Före Ekholm kom bl.a. Kaisa Mäkäräinen, Finland, trots att hon fick uppleva mardrömmen att bomma samtliga fem skott på en av skjutningarna i den fruktansvärt svåra vinden.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Världscupen herrar, 12,5 km, jaktstart:

1) Alexis Boeuf, Frankrike, 36.02,4, (2)
2) Ivan Tjerezov, Ryssland, +10,3 (4),
3) Carl Johan Bergman, Sverige, +14,3 (3),
4) Arnd Peiffer, Tyskland, +24,4 (4),
5) Maxim Tjudov, Ryssland, +28,2 (1)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".