alpina vm

"Jag vet vad jag ska göra på start"

Maria Pietilä Holmner: "Är trygg i mig själv"
1:12 min

Trygghet och timing är Maria Pietilä Holmners framgångsrecept i slalom den här säsongen. I världscupen är hon bland de bästa, nu ska hon bevisa det i VM också.

En världscuptävling i slalom i Aspen är Maria Pietilä Holmners största framgång den här säsongen. Hon vann även en tävling i paralellslalom i München och ligger totalt fyra i slalomvärldscupen.

– Det har varit en bra säsong med min första vinst i Aspen och sen har jag haft många andra delvis bra åk och bra resultat. Jag är bara nöjd med det som varit.

Tidigare har storslalom varit hennes bästa gren, med ett VM-silver i Åre som bevis, men den här säsongen är det i slalom hon har dominerat.

– Jag har hittat bra åkning, bra timing och allt funkar väldigt bra i slalom just nu. Jag känner mig trygg i mig själv, jag vet vad jag ska göra på start – ingenting extra bara åka exakt som jag gör på träning. Det har funkat väldigt bra, säger Pietilä Holmner.

Förut kunde hon känna sig stressad om hon låg bra till efter första åket, men den känslan finns inte kvar längre.

– I Aspen var det första gången jag var i ledning efter första åket, jag känner mer att nu har jag bevisat för mig själv och alla andra att jag kan det här. Och då skulle jag bara bli arg på mig själv om jag åkte och höll igen så det var full satsning. Hellre åka snabbt ett åk än att åka två halvdana, det är det jag satsar på, säger Pietilä Holmner.

I dag är hon den svenska favoriten i slalomen som startar kl 10.00. Men med finns också VM-debutanten Emelie Wikström.

– Träningarna har gått bra så jag hoppas att formen är bra. Tävlingarna har gått sämre men det är väl kanske tillfälligt också. Men träningarna har gått bra så jag hoppas den har gått bra, säger Wikström. 

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".