alpina vm

Experten: "Snacka om återtåg"

2:02 min

Radiosportens expert är mycket imponerad av Jens Byggmarks silver. "Han har jobbat sig upp från källarplanet. Snacka om återtåg", säger han.

Jens Byggmark var bara tredje bästa svensk efter det första åket och låg 1.06 efter ledande Jean-Baptiste Grange, Frankrike.

Byggmark fick dock till ett kanonåk i det andra och gick upp i ledningen. En ledning som stod sig ända tills bara Grange återstod.

Fransmannen höll undan med 66 hundradelars marginal och Byggmark fick ett sensationellt VM-silver – Sveriges första VM-medalj i slalom på 26 år.

Radiosportens expertkommentator Torgny Svensson är mycket impomerad av Byggmarks prestation.

– Han har jobbat sig upp från källarplanet. Har någon elitåkare som har vunnit i Kitzbühl varit så borta i den här cirkusen som Jens Byggnmark har varit. Här kan vi prata om återtåget, säger han.

– Han har ändrat på viktiga detaljer, slitit på och inte gett upp. Skaffat sig en plattform i år och slagit till med två jättebra åk här. Bäst i andra åket i branten tveklöst, fortsätter Svensson.

Jens Byggnark har sex världscupsegrar i karriären tidigare. Men i år har han inte varit bättre än sjua i världscupen.

– För mig är det överraskande. Att inte en platsa att åka i världscupen och tragglat på i Europacupen och åkt FIS-tävlingar. Alla har också sagt att det gäller att ändra både åksätt och attityd. Han har fixat båda delarna, från källaren tillbaks till toppen, starkt!, säger Torgny Svensson.

Johnnie Lager
johnnie.lager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista