Foto: Paul Kleiven / Scanpix NORGE
längdskidor

Dålig återväxt i längdspåren

Alexander Junker: "Få som vill åka en femmil"
1:05 min

Rekordmånga vill åka Vasaloppet och i skidspåren trängs motionärer. Trots det har skidklubbarna svårt att rekrytera nya unga skidåkare. Det visar en rundringning som Radiosporten har gjort.

Intresset för skidåkning är större än på länge i Sverige. I många sportaffärer är skidutrustningen slutsåld och i motionsspåren trängs skidåkare i olika åldrar men ändå har föreningarna svårt att knyta till sig unga skidåkare som vill satsa på sporten.

Ekonomin är ett bekymmer säger man från flera håll och menar att det kan kosta mycket pengar att skaffa utrustning. Dessutom saknas det ofta ledare som kan plocka upp ungdomar som provar på sporten vid friluftsdagar och andra tillställningar.

Men den kanske viktigaste frågan att ta tag i enligt Alexander Junker på Sörmlands skidförbund är den om att göra sporten attraktiv för de unga.

– I framtiden måste vi tänka om. Det är väldigt få som vill åka en femmil i dag, säger han till Radiosporten.

Han vill gärna se en ännu större satsning på korta lopp och mer aktiviteter runt dessa.

– Vi måste göra något som attraherar ungdomen. Sprinttävlingar, kortare lopp och musik för att göra det attraktivt. Det är skilllnad att åka på ett elljusspår och en 200 meter lång bana där publiken har koll under resans gång, säger han.

Två huvudskäl till rekryteringsproblemen:

– Det saknas ledare som kan ta hand om de som är intresserade, säjer Lars-Gunnar Borén i Västergötlands skidförbund. Dessutom krävs det fler snörika vintrar för att skidåkning skall bli en naturlig fritidssysselsättning för de unga, menar han.

– I vissa klubbar har vi sett en liten ökning, men vid DM var det inte fler som deltog än tidigare år. Ett problem är att utrustning för längdskidåkning är dyr och det är ett hinder i rekryteringen säjer Lasse Svensson i Blekinges Skidförbund.

Skidförbundet ser problemet och arbetar med nya grepp skall locka ungdomar till sporten.

Musik under tävlingarna, kortare banor och teknikmoment som finns inlagda i skidloppen ska ge nya framtida stjärnor. Det tror Per Åke Yttergård som är längdchef på svenska skidförbundet.

Bland annat berättar han om diciplinen "skicross längd" som 13-14-åringar tävlar i vid Kalle Anka Cup. Där handlar det bland annat om moment i loppet där skidåkaren ska åka baklänges genom portar, fler snabba utförsåkningar och kortare bana.

Den stora utmaningen just nu är också att skidklubbar runt om i landet skall kunna utnyttja det stora intresset för motionsåkning som finns just nu.

Hur tas då nyordningarna på ungdomssidan emot av de som varit aktiva inom skidsporten sen länge?

– Smaken är ju alltid lite delad, alla står ju inte och applåderar men det kommer att accepteras, det är inget jag är orolig för, säger Per Åke Yttergård till Radiosporten.

Förändringarna som görs är riktade mot ungdomsverksamheten och Yttergård tror inte att seniorskidåkningen kommer att påverkas av detta.

– Det finns väl ingen tävlingsidrott som har förändrat och utvecklat sitt tävlingsutbud som längdskidåkningen gjort. Intresset att följa dessa tävlingar är ju också enormt stort, säger Per Åke Yttergård.

Patric Ljunggren
patric.ljunggren@sr.se

Frida Sandgren
frida.sandgren@sr.se

Två skäl till rekryterings-problemen

  • Det saknas ledare
  • Dyr utrustning
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".