skid-vm

"Ingen vågar riskera att gå in hårt"

Emil Jönsson: "Finns inget land som offrar nån"
1:06 min

VM sparkas igång på en annorlunda sprintbana där det gäller att ligga bra till tidigare. Det är i alla fall svenska sprinthoppet Emil Jönssons taktik.

Det har varit mycket snack om sprintbanan där upploppet är kort efter en nedförsbacke och det ändrar taktiken tycker Emil Jönsson.

– Man behöver ligga bra till tidigare kanske än bara på spurtrakan kanske, så det tror jag alla tänker på. Det är väl en sån lite annorlunda grej med just den här banan, säger Jönsson till Radiosporten.

Vilken position man ska satsa på är därför ganska given.

– Det är alltid bra att ligga först men ibland är det svårt att göra det och ibland är det väldigt jobbigt.

Det är trångt i sprint men lagkörning där någon eller några går in för att förstöra för andra, det tror inte Jönsson på.

– Jag tror ingen vågar riskera att försöka gå in hårt och förstöra för nån. På ett mästerskap vill alla vinna lika mycket. Det finns inget land som offrar nån att ta bort nån på nåt sätt. Så långt har vi inte kommit än i den här sporten, säger Jönsson.

Sprinten är inte Markus Hellners favoritgren, men han tycker ändå att den passar honom ganska bra.

– Jag är ganska uthållig och orkar alla heaten, orkar bomba på. Jag tycker att det är kul att åka, säger Markus Hellner till Radiosporten.

Rent taktiskt, hur åker man?

När du ligger bakom någon gäller det att ligga i suget, du får inte tappa en meter, det gäller att jobba över varje krön och vara aktiv hela tiden. Du ska ha en viss snabbhet, annars går det inte och det kräver en viss teknik, säger han.

Jesper Modin tror att de starka åkarna kommer att gynnas av den långa spurten som är speciell för banan.

– Typ Markus Hellner som kanske inte har den där superspurten men som kan hålla en hög hastighet under lång tid. jag tror det gynnar mig också, säger han till Radiosporten.

Du är lång, har du någon nytta av din storlek?

– Ja det tror jag. Det är bra i just sprint. Det är lite man mot man, det gäller att vara ganska tuff och trycka ifrån och kunna stänga av banan under olika partier.

Jesper Modin har fyra sistaplatser i sprintfinaler.

– Jag har saknat den där uthållighet som behövs i finalen. Det är då det gäller att göra det snabbaste loppet på hela dan, när man är som tröttast. Nu tycker jag att jag har utvecklat uthålligheten och det gick bra på SM senast. Jag är förhoppningsfull, säger han.

Roger Burman
roger.burman@sr.se

Dag Malmqvist
dag.malmqvist@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".