"Emil Jönsson är en guldkandidat"

Torgny Mogren inför VM-sprinten
3:14 min

Det blir som bäst två svenska sprintmedaljer, en vardera på dam- och herrsidan. Men en av dem kan dock bli guld, tror Radiosportens expert Torgny Mogren.

Det blir som bäst en medalj på damsidan, tror Radiosportens expert Torgny Mogren.

– Hanna Falk kan ta medalj om hon har en riktigt bra dag. Hon har visat förr att hon är duktig på sprint. I övrigt kan de kanske räcka till en finalplats, men inte mycket mer än så, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Han tror att guldstriden står mellan Majdic, Björgen och Randall.

– De har alla åkt väldigt bra i sprint och jag tror inte de gör bort sig.

På herrsidan tror han att Emil Jönsson är den enda medaljkandidaten, men då är han också ett guldhopp.

Banan är lite speciell, det är nedförsbacke in på upploppet som sedan är väldigt kort. Det gäller därför att sätta in spurten tidigt, redan innan backen.

– Det blir ett riktigt positionskrig. Emil är en duktigt åkare och har en bra blick för att ligga rätt i position. Han har gjort bort sig någon gång, men har lärt sig av sina misstag, säger Mogren.

Men fler medaljer blir det inte, spår Mogren.

– Jag tror inte att någon av de andra räcker till. Jönsson har visat många gånger i år att han är årets sprintkung. Han är vass och väldigt bestämd i sin åkning. Jag tror att han har studerat banan och vet vart han ska sätta in stöten, säger Torgny Mogren.

Flera duktiga sprintåkare var dock inte med i Drammen där Jönsson vann senast.

– Jag tycker att han är fylld av självförtroende och jag tror att han kommer att göra sitt bästa mästerskap, säger Torgny Mogren.

Dag Malmqvist
dag.malmqvist@sr.se

Johnnie Lager
johnnie.lager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".