Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
skid-vm

Hellner: "Var förbannad hela tiden"

Marcus Hellner: "En liten chansning"
1:32 min

Marcus Hellner vann sitt första VM-guld och tog Sveriges första på herrsidan sedan 2003. Helt sjuk tycker guldhjälten själv.

Marcus Hellner imponerade stort i Vancouver-OS förra året med sina två guld på tremilen och stafetten. Men att han skulle ta det första VM-guldet i sprint var det ingen som trodde.

– Dagen har varit helt sjuk, jag har varit grymt taggad och nästintill förbannad hela tiden när jag har åkt och sprungit mellan heaten. Men så klart släppte allt det när man gick i mål. Jag har känt en bra känsla i kroppen hela tiden, säger Hellner till Radiosporten.

Hellner visade att han är i bra form direkt med en femteplats i kvalet, och vann sedan både sitt kvarts- och semifinalheat.

– Jag körde bara på och försökte mala ner de andra. Det var en liten chansning men det är det enda jag har att gå på och det höll ju väldigt bra så jag är nöjd, säger Hellner.

I finalen låg han länge långt bak i klungan innan han körde upp i ledning före Emil Jönsson. Som mest låg Hellner tio meter före övriga åkare och han tog en komfortabel seger – de svenska herrarnas första i VM sedan 2003.

– Det stod 5000 personer bakom oss när vi startade, jag tror inte att de hejade på oss egentligen men jag kände ändå en grym känsla, man lyftes verkligen av publiken. Det är sällan man får chansen att tävla när det är så mycket folk och sånt liv, det är ännu grymmare att få vinna när det är såhär, säger Hellner.

Norska storfavoriten Petter Northug var starkare vid målgången än Emil Jönsson, men det blev ett svenskt brons. Det är Jönssons allra första mästerskapsmedalj.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Roger Burman
roger.burman@sr.se

Resultat, herrarns sprint:

1) Marcus Hellner, Sverige 2.57,4
2) Petter Northug, Norge +0,6
3) Emil Jönsson, Sverige +1,1
4) Ola Vigen Hattestad, Norge +2,4
5) Jesper Modin, Sverige +3,0
6) Peeter Kummel, Estland +4,0

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".