Tarjei Bö. Foto: Robert F. Bukaty/AP/Scanpix.
inför skidskytte-vm

"Jag gillar att skjuta om guld"

Inför skidskytte-VM: Möt 22-årige världsettan Tarjei Bö från Norge
7:08 min

Han är världens bäste skidskytt just och är storfavorit inför VM som börjar på torsdag. Radiosportens Bengt Skött satte sig ned och pratade press, Ferry och uppväxt med Tarjei Bö.

Tarje Bö leder alltså världscupen i skidskytte.

Han har vunnit 4 tävlingar - och har nästan dubbelt så många världscup-poäng som till exempel sjuan Carl Johan Bergman.

Han heter Tarjei Bö.

Han är bara 22 år, tre år yngre än den andre norske stjärnan Emil Hegle Svendsen och 14 år yngre än legenden Ole Einar Björndalen som också finns med i Norges VM-lag här i Ryssland.

– Jag är lite överraskad över att det har gått så bra, att jag har vunnit fyra individuella segrar är mer än vad jag förväntade mig, säger Bö till Radiosporten.

– Jag kunde träna väldigt hårt under sommaren och kunde matcha mig mot Björndalen och Hegle-Svendsen. Vi har ju ett fantastiskt landslag, säger Bö som förklaring till det stora genombrottet.

– Jag gillar de pressade situationerna och trivs bra när det är sista skyttet och förstaplatsen står på spel. Då trivs jag bra när det är spännande, säger Bö.

Han njuter av pressade lägen alltså. Det påminner mycket om Sveriges Björn Ferry. Ni minns väl OS-jaktstarten som Ferry vann?

Och vi har sett Björn Ferrys briljans i de lägena i vinter också när han vann Ruhpoldings jaktstart, före Bö.

Vad tänker Bö när jag säger Ferry?

– Jag tänker att han är en stark skidskytt som är väldigt bra på den sista rundan. Han är en tuff man att knäcka när du skjuter om medaljerna. Men han är lite upp och ner, säger Bö.

Vem är då egentligen Tarjei Bö som person?

– Jag är född och uppvuxen i Stryn i västra Norge mellan fjordar och fjäll. Jag gillade att spela fotboll som jag spelade ända tills det att jag var 16 år, då jag bestämde mig för att satsa på skidskytte.

– Vi var fem syskon och jag har en yngre bror som är väldigt bra i skidskytte.

Ok, då får vi passa oss för Johannes Bö också, snart.

Bö kommer att bilda ett enormt starkt stafettlag i VM, med Svendsen, Björndalen och troligen Alexander Os.

Just att ha Björndalen med i gänget är värdefullt.

– Han har en massa kunskaper som vi kan lära av. För fem, sju år sedan var han den stora förebilden och jag hoppades bli lika bra som honom, säger Bö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".