Foto: Jens Meyer / AP / SCANPIX
Skid-VM

Experten: "Finns en liten chans"

Torgny Mogren: "Gäller att hon är med hela vägen"
2:15 min

Torgny Mogren menar att det är Charlotte Kalla som har bäst medaljchans bland de svenska åkarna i 10 kilometer klassiskt.

Under måndagen är det 10 kilometer klassisk stil som står på programmet för damerna. För Sverige tävlar Charlotte Kalla, Anna Haag, Ida Ingemarsdotter samt Sara Lindborg och det är den förstnämnda som har störst medaljchans enligt Radiosportens expert Torgny Mogren.

– Jag tycker att det ser ut som att hon (Charlotte Kalla) är i bra form men hon har inte riktigt fått till det under de här första distanserna, säger Mogren.

Om Kalla ska ha en chans på medalj krävs att skidorna är bättre vallade än Marcus Hellners och Daniel Rickardssons under herrarnas dubbeljakt på söndagen. Mogren är dock inte orolig.

– Det ska inte vara det stora problemet. Det finns andra problem för henne. Det gäller att hon är med hela vägen och inte släpper efter någonting.

– Det blir svårt men det finns en liten chans.

Vem är favorit?

– Jag måste nog säga Björgen. Det svaret förmodar jag att du visste redan. Men jag tror att hon kan få ganska bra motstånd av Kowalczyk som inte alls ser så dålig ut.

– Hon bet ifrån bra på dubbeljakten och jag tror att hon kan ge Björgen en jättematch.

Varför inte Anna Haag?

– Jag är lite osäker på hennes form. Hon får inte riktigt till det. Hon säger själv att det behövs någon extra dag efter höghöjdsvistelsen och då ska det verkligen vara måndagen som är hennes dag, säger Mogren.

– Jag tror inte riktigt att hon kan nå fram.

Ida Ingemarsdotter och Sara Lindborg gör uppenbarligen upp om en stafettlaget i måndagens löp. Hur tror du att det går?

– Det är svårt att säga men Ida har gjort de bättre loppen. Senast i Drammen för en vecka sedan så åkte hon riktigt bra.

– Jag hoppas att hon behåller den formen och visar att hon är så pass duktig. Då har vi ett bra kort på stafetten.

Är det riktigt att den som kör bäst imorgon (måndag) också får stafettsträckan?

– Jag tror att det är viktigt för att då kunna förbereda sig och ladda för stafetten.

Dag Malmqvist
dag.malmqvist@sr.se

Andreas Lindman
andreas.lindman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".