skid-vm

"Skidorna som spelar ett spratt"

Torgny Mogren: "En riktigt tung dag för svenskarna"
1:31 min

Svenske favoriten Daniel Richardsson floppade rejält i herrarnas 15 km klassiskt. Radiosportens expert Torgny Mogren tror att det beror på skidorna.

Daniel Richardsson var en av de största favoriterna i dagens lopp. Men redan i början kom han efter och slutade till slut på en 42:a plats – drygt tre minuter efter vinnaren Matti Heikkinen, Finland.

– Jag var inne på Richardsson som en klar medaljör. Men det visade sig redan vid 2,2 att det här var en riktigt tung dag för svenskarna, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Mogren tror att svenskarna fortfarande har problem med utrustningen.

– Det borde vara så. Även om de inte är i form är inte Richardsson tre minuter efter Rönning i åkning. Det känns som att de är i bra form, nog tror jag att det är skidorna som spelar dem ett spratt. Men det är inte bara svenskarna som har dåliga skidor, det verkar va svårt att pricka rätt, säger Mogren.

I morgon är det sprintstafett på schemat. Emil Jönsson togs ut redan i morse och efter Richardsson insats i dag blir det Jesper Modin som gör honom sällskap. Helt rätt, enligt Torgny Mogren.

Matti Heikkinen vann överraskande herrarnas 15 km klassiskt.

– Han har gjort ett kanonlopp i dag och överraskar många, jag tror inte någon har tippat Heikkinen, säger Mogren.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Resultat: 15 km klassiskt (h)

1) Matti Heikkinen, Finland 38.14,7
2) Eldar Rönning, Norge +13,3
3) Martin, Johnsrud Sundby, Norge +31,9
Svenskarna:
17) Johan Olsson, +1.38,4
22) Anders Södergren, + 2.07,8
24) Marcus Hellner, + 2.45,9
42) Daniel Richardsson, +3.12,4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".