Foto: Matthias Schrader/AP/Scanpix.
skid-vm

Mogren: "Underbar revansch"

Torgny Mogren: "Kalla stack som en katapult "
4:05 min

Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter vann Sveriges andra VM-guld i Oslo i lagsprinten. Väldigt överraskande enligt Radiosportens expert Torgny Mogren.

Att Charlotte Kalla skulle köra lagsprinten var överrraskande, men att Sverige skulle gå och vinna guld var en riktig skräll. På förhand var Norge och Finland favoriter.

– Finland har varit det lag som alla sett som absolut starkaste. Men här spurtar vi ner allt motstånd på sista sträckan. Kalla stack som en katapult över startlinjen och sen avgjorde hon i stort sett ut ur stadion i första backen, säger Mogren.

Sverige har på damsidan en tradition att ta medalj. Det blev OS-guld i Turin för fem år sedan och medalj i Liberec-VM 2009.

– Det är härligt att få beskåda det här. Kalla som först ratat bort den här teamsprinten och så dagarna innan tar hon beslutet att ställa upp och får Ida Ingemarsdotter som lagkamrat. Sen fixar hon till det här guldet, det är helt fantastisk.

Sedan Marcus Hellners guld och Emil Jönssons brons i sprinten i torsdags har det gått tungt för svenskarna. Det svenska vallateamet har kritiserats hårt, men i dag fungerade det bra.

– När det går tävling på tävling så här tätt inpå varandra finns det inte så mycket utrymme att hålla på och laborera och försöka hitta rätt igen. Sen får man inte göra för drastiska ändringar heller, det kan vara väldigt små förändringar som är nyckeln till att det löser sig, säger Mogren.

– I dag var det inte någon tvekan, Kallas glid framförallt var riktigt riktigt bra.

 Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Dag Malmqvist
dag.malmqvist@sr.se

Resultat: Damernas lagsprint

1) Sverige (Charlotte Kalla/Ida Ingemarsdotter)
2) Finland
3) Norge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".