Foto: Heiko Junge / Scanpix NORGE / SCANPIX
skidskytte-vm

Mixade förutsättningar gemensamt guldhopp

Helena Ekholm om VM, mentala trick och mammutar
4:53 min

Det är premiär för skidskytte-VM och stort svenskt medaljhopp inför den inledande mixedstafetten.

– Det pirrar lite extra i magen, mitt förra VM gick väldigt bra, så jag har goda VM-minnen, säger Helena Ekholm.

OS-debuten kom förra året, men i VM är debuten avklarad sedan länge.

– Jag har gjort det flera gånger förut, som sagt VM är väldigt likt världscupen, säger Helena Ekholm.

Den stora skillnaden menar Ekholm, den ligger i placeringskraven.

– Det är bara prat om medaljer hela tiden, på en världscup kan man vara nöjd med att vara fyra, man får ganska mycket poäng för det också. På VM vill man helst inte vara fyra, säger Helena Ekholm.

Inför VM har Ekholm bland annat ändrat en rem på geväret.

– Det sitter tajtare mot kroppen, på det sättet känns det mer stabilt, det är mest för psyket, men ack så viktigt, säger Helena Ekholm.

Många lag har satsat hårt på att ställa upp med bästa möjliga lag.

– Det har aldrig varit så starkt startfält någon gång, i fjol var det relativt starkt, men i år är det i en klass för sig. Det är kul att alla satsar, då kan ingen säga att alla bra inte var med om man gör ett bra lopp, så har det varit tidigare, säger Helena Ekholm.

De övriga i det svenska laget i morgon, Anna Carin Zidek, Björn Ferry och Carl Johan Bergman är förstås alla förväntansfulla inför morgondagen. Alla känner de att Sverige här har en stor chans att ta en medalj, men alla har också haft olika problem inför VM starten. För Anna Carin Zidek har det handlat om att få tillbaka självförtgroene i både skytte och skidåkning, men fortfarande är hon inte riktig säker.

– I USA kände jag fortfarande att det går segt. Jag har inte kört så många pass och jag tyckte nog att det kändes okej. Jag kunde trycka lite mer i alla fall, säger Anna Carin Zidek.

– Det känns som att man får mycket krav på sig att inte göra bort sig, man får mycket press, säger Anna Carin Zidek.

För Björn Ferrys del har det handlar väldigt mycket om sjukdom, missade träningar och gevärsstrul på senare tid. Nu hoppas han att problemen är borta, men säker kan man aldrig riktigt vara.

– Jag är osäker fortfarande, eftersom jag inte tävlar det är svårt att ta det på en känsla. Men jag utgår ifrån att jag är bra.

Har du lyckats limma ihop geväret?

– Jo, Jonas och Carl-Johan hjälpte mig med det, dom är de händiga i det här gänget. Det är ihopskruvat och ihoplimmat nu, säger Björn Ferry.

Slutmannen Carl Johan Bergman har gjort en jämn och stark säsong och var t o m på pallen i en av de sista tävlingarna i USA inför VM. Nu är frågan om formen han lyckats konservera formen.

– Det är svårt att veta, jag har försökt göra allt så rätt jag kan. Det var ganska tuffa veckor i USA, jag har vilat och återhämtat mig. Det känns bra, jag är positiv, säger Carl Johan Bergman.

Vad är det du gillar med att åka sista sträckan?

– Man måste gilla det för att åka sista sträckan. Det är då det ska avgöras, man har matchbollen i luften, säger Carl Johan Bergman.

John Antonsson
john.antonsson@sr.se

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".