Foto: Heiko Junge / Scanpix
skidskytte-vm: damernas distanslopp

"Känner mig väldigt avslappnad"

Helena Ekholm: "Tror det kan räcka långt"
1:41 min

Efter bronsmedaljen på jaktstarten har pressen släppt för Helena Ekholm. Inför dagens distanslopp känner hon sig väldigt avslappnad.

Helena Ekholm har aldrig varit bättre än åtta i mästerskap när det har vankats distanslopp, men nu är det en betydligt mer avslappnad 26-åring som kommer till start i Chanty Mansisjk.

– Jag känner mig väldigt avslappnad nu när jag har tagit min medalj och jag hoppas att jag kan hålla i mitt fina skytte som jag har presterat de senaste tävlingarna, då tror jag att det kan räcka långt, säger Ekholm till Radiosporten.

Vad har det berott på att du inte har fått till det i distansloppen under tidigare mästerskap?

– Jag tror att det kanske beror på att jag tidigare år har sagt att just distansloppet är min största chans, i år tycker jag inte att det är min största chans och då kanske medaljen kommer.

Har det indirekt satt press på dig själv?

– Ja, det har det gjort. Man vill så gärna träffa och då har det i stället blivit att man har bommat nåt skott för mycket.

Så var det bland annat i OS, där du band upp ganska mycket av dina förhoppningar på just distanstävlingen. Är det ett exempel, eller?

– Ja, det är det mest extrema exemplet. Då ville jag mer än någonsin ha en medalj och då låste det sig totalt.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".