skidskytte

Ekholm misslyckades totalt

1:48 min

Den svenska skidskyttestjärnan försatte troligen sina chanser att ta hem den totala världscuptiteln i torsdagens sprintlopp.

– Jag kände redan första varvet att det svarade inget bra. Jag var stum första metern. Jag har varit sliten hela veckan men jag hoppades att det skulle släppa, säger Helena Ekholm till Radiosporten.

Helena Ekholm slutade på en 37:e plats (efter att en åkare diskats) och fick bara fyra ynka världscuppoäng efter det misslyckade världscuploppet i norska Holmenkollen.

– Det känns riktigt tråkigt när jag vet hur viktigt världscupen är för Helena och jag hoppas verkligen att hon kan samla ihop sig och prestera på topp de dagar som är kvar, säger Radiosportens skidskytteexpert Linda Bengtsson.

– Det här är en riktig genomklappning av Ekholm, säger Radiosportens skidskyttereporter Daniel Alling.

Helena Ekholm fick en ganska dålig start och var över 40 sekunder från täten efter det första skyttet, där det blev en bom.

I det andra, stående, skyttet blev det hela två bom för världscuptvåan.

– Det där var inte vad vi hoppades på, säger Daniel Alling.

Världscupledaren Kajsa Mäkäräinen sköt, precis som Ekholm, en bom i det inledande skyttet och sen två bom i det stående. Men hon var betydligt snabbare i skidspåret.

Vann gjorde tyskan Magdalena Neuner, som var halvminuten före tvåan Tora Berger från Norge. Trea slutade vitryskan Darja Domratjeva.

I och med tyskans seger och norskans andraplats kommer de båda att blanda sig i kampen om den totala världscupen.

Ekholms 38:e plats var inte bra med tanke på den kommande jaktstarten, där hon kommer gå ut över två minuter efter täten.

Svenskans chanser att ta hem den totala världscupen är nu väldigt små.

Hon ligger trea, 26 poäng från ledande finskan Kajsa Mäkäräinen och fyra poäng bakom tvåan Magdalena Neuner, inför säsongens två avslutande världscuplopp.

– Det är klart att jag har en chans, men den känns inte så realistisk längre. Jag tror att Neuner kommer sopa hem det här, säger Ekholm.

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Ställning världscupen, damer (17 mars)

1. Kajsa Mäkäräinen, Fin 936 p
2. Magdalena Neuner, Tys 914
3. Helena Ekholm, Sve 910
4. Tora Berger, Nor 904

(Två världscuptävlingar återstår)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista