Foto: Annelie Lanner/SR Jämtland
skidskytte

Pichlers efterträdare söks med platsannons

Staffan Eklund och Helena Ekholm kommenterar
5:09 min

Skidskyttedamerna behöver en schweizisk universalkniv som tränare - därför samlar man nu in intresseanmälningar.

Skidskytteförbundet tar nu emot intresseanmälningar från de som vill bli ny tränare för skidskyttedamerna.

Det finns ingen självklar ersättare efter Wolfgang Pichler, som meddelade att han lämnar tränarjobbet förra veckan, för att istället träna de ryska damerna. Därför blir det nu en slags platsannons, säger Staffan Eklund, som är skidskyttarnas förbundskapten.

– Vi behöver få in fler namn, säger Staffan Eklund.

Vem som blir den nye tränaren ska bli klart under juni.

Fram tills dess tränas damerna av juniortränaren Johan Hagström som bor i Östersund och som även ansvarat för Europacupåkarna, som är snäppet under världscupklass.

När det nu är klart att det blir den här lösningen ska Lillhärdals Anna-Carin Zidek ge besked om hon fortsätter sin elitsatsning. Senast på fredag vill Staffan Eklund ha beskedet, men helst redan i morgon. Helena Ekholm tycker i alla fall att det här är en väldigt bra lösning.

– Det känns bra att vi får in många fler namn att välja bland, säger Helena Ekholm.

Hon ser inga problem med att det saknas en tränare nu under försäsongen. För henne funkar det även om det inte blir klart förrän i augusti september.

– Det viktigaste är mängdträningen nu under försäsongen. Det blir viktigare till hösten med en riktig tränare, säger Helena Ekholm.

Helena Ekholm ser fram emot många ansökningar och Staffan Eklund säger att det är en speciell person man söker.

– Det ska vara en person med ett brinnande hjärta och en möjlighet att vara borta 200 dagar per år. Ska man väga samman alla egenskaper som jag och de aktiva vill att den här personen ska ha är det nog en schweizisk armékniv vi behöver, men sådana människor finns ju inte, säger Staffan Eklund.

Både hos honom och hos Helena Ekhom märks en saknad efter Wolfgan Pichler som tränat svenska skidskyttar i 16 år.

– Det är svårt att hitta en ersättare, men nu måste vi visa att Wolfgang Pichler har gjort fel och gått till fel land, säger skidskyttarnas förbundskapten Staffan Eklund. Både han och Helena Ekholm säger att det finns för få namn som är intressanta.

– Nu när Wolfgang gått till Ryssland blir det en extra morot att slå ryskorna, och visa att han gjorde fel, säger Helena Ekholm,

Annelie Lanner, SR Jämtland
annelie.lanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".