alpint

Anja Pärsons kritik mot de nya FIS-reglerna

2:30 min

Snart är den alpina säsongen igång men redan nu råder ett stort missnöje bland aktiva på grund av internationella skidförbundets (FIS) förslag.

Skidorna ska bli längre och bredare på mitten för att öka säkerheten och minska farten.

Men ändringen möts alltså av stora protester bland annat i form av ett protestbrev som undertecknats av över hundra aktiva och ledare. Svenska stjärnan Anja Pärson är kritisk.

– Jag tror att brevet framför allt är en indikation på att vi är missnöjda med att kommunikationen inte finns. Så att vi inte kan få vara delaktiga i beslut som påverkar vår karriär och som påverkar sporten i sig. Det kommer att vara en enorm skillnad och det är väl framför allt där åsikterna har varit så starka, för att vi inte har fått sitta ner och prata om det här beslutet, säger Pärson som sitter med i Internationella skidförbundets kommité för aktiva.

I samband med konflikten har en del spelare börjat prata om att strejka. Men det är något som Anja Pärson vänder sig mot.

– Jag tror inte att det är något som kommer att bli verkligt och jag kommer definitivt vara en av dem som jobbar för att det inte ska bli så. Jag har alltid varit för en diplomatisk lösning och att vi har en bra diskussion och en kommunikation tillsammans.

Förändringarna kommer främst att påverka storslalom, men än är kanske inte det sista ordet sagt om regeländringen. Jarl Forsmark sitter med i internationella skidförbundets regelkommitén.

– Åkarna har alla chanser att påverka detta. Men om de kommer att ändra det eller inte vet inte jag.

Men sista ordet är inte sagt?

– Nej det låter inte så. Framför allt om man lyssnar på hur åkarna reagerar så är det inte så. Sedan är bara frågan hur mycket kommer övriga ta emot det och ta det till sig. Jag tror att det kommer vara ganska kraftiga reaktioner ytterliggare, säger Jarl Forsmark.

Kajsa Lind
kajsa.lind@sr.se