alpint

"Anja kommer att vara på pallen"

2:36 min

Anja Pärson ska bara satsa på fartgrenarna den här säsongen. Ett smart val, tycker Radiosportens expert Torgny Svensson.

Förra säsongen blev inte riktigt som Anja Pärson tänkt sig, hon blev åtta totalt i världscupen.

– Jag var väldigt optimistisk inför säsongen när det gällde Anja och hennes nya tro som jag kallar den, nämligen att var mer fysisk tränad, mer förberedelse. Och det gick ju sådär får man väl säga, säger Radiosportens alpina expert Torgny Svensson.

Inför den här säsongen bestämde hon sig därför för att endast satsa på fartgrenarna.

– Där kan hon absolut vara med, lite frågetecken för svåra störtlopp där hon inte varit så bra sista åren. Det har varit mer de här glidande störtloppen, rätt snö och så vidare. Men utifrån att hon också kan koncentrera sig på det här och slipper den jobbiga slalomen så kan det mycket väl bära i svårare störtlopp med mera övning, säger Svensson.

– Absolut kommer hon under säsongen vara på pallen ett antal gånger, både i super-G, störtlopp och även i kombinationen.

Men trots fartsatsningen finns Pärson med i premiären i Sölden där endast storslalom körs.

– Anja är inte oäven i storslalom och har gjort många goda resultat även de senaste åren. Visst kan hon hävda sig där även om hon inte är en aspirant på pallen. Visst kan hon åka storslalom, speciellt i den här mycket giftiga branten där hon kan vara riktigt vass om det är rätt underlag och på rätt humör, säger Svensson.

På damsidan tycker Svensson även att det ska bli spännande att se vad de yngre tjejerna kan göra, som Nathalie Eklund och Emelie Wikström.

– Och framförallt ska det bli intressant om Sara Hector kan ta ett steg till, som åkte storslalom så fantastiskt fint i inledningen av säsongen förra året. Det ska bli kul att se vad hon kan göra i Sölden i den svåra veckor. Och det ska bli kul att se om Maria Pietilä Holmner kan ta ett kliv till, säger Svensson.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se