Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Längdskidor

"Det smäller allra högst för mig"

Charlotte Kalla: "Börja närma mig deras nivåer"
7:37 min

Det blev en succévinter med VM-guld förra året. I år vill Charlotte Kalla vinna den totala världscupen - och hon vet vad som krävs för att ta nästa steg i sin karriär: Träna ännu mer.

24-åriga Charlotta Kalla är redo att fortsätta sin redan glänsande karriär. Därför har hon under sommar och höst kört dubbla pass fem-sex dagar i veckan - en rejäl skillnad mot för bara några år sedan. För att bli bäst krävs hård träning och snart är hon uppe i samma dos som konkurrenterna Marit Björgen och Justyna Kowalczyk.

– Men jag har ändå inte riktigt koll på hur mycket Björgen eller Kowalczyk tränar. Men jag tror att jag har börjat närma mig deras nivåer, jag hoppas ha kommit betydligt närmare, säger Kalla till Radiosporten.

Att ladda om efter förra säsongen med stora framgågnar har hon inga som helst problem med. Istället inspireras hon av minnesbilderna på näthinnan.

– VM i Oslo har fastnat starkast, det var verkligen en folkfest utan dess like. Utvecklingsmässigt tar jag med mig att jag förbättrat min klassiska åkning.

Kommande vinter finns inget OS, inget VM. Den totala världscupen är Kallas mål, den sammanlagda titeln saknar hon fortfarande bland sina meriter. Och huvudmålet stavas: Tour de Ski. Den täta tävlingsserien, med den tuffa alpklättringen i Val di Fiemme som klimax, startar den 29 december i Oberhof

– Det smäller högst för mig, lyckas jag prestera bra där då tycker jag att den totala världscupen kommer att vara mycket intressant. Jag har som mål att åka så mycket tävlingar som möjligt.

Hör mer i ljudklippet ovan

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Caroline Lagergren
caroline.lagerhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".