Svårt för journalisterna på plats

Många av de journalister och fotografer som kom till brandplatsen blev mycket stressade av intrycken som mötte dem. Det visar avhandlingen I katastrofens öga, som Liselotte Englund har gjort.

– Det var naturligtvis en total chock för många journalister som kom fram till platsen, säger Liselott Englund. De möttes av alla ungdomar, det var hög ljudnivå och många skrek. Det innebar naturligtvis en fruktansvärt stress.

Liselott Englunds avhandling beskriver hur journalister och fotografer som arbetade på olyckplatsen reagerade. Hon har kommit fram till att deras reaktioner till stor del liknande de som de drabbade kände.

– De fick samma reaktioner, såväl fysiskt som psykiskt, säger hon. Det finns någonting som kallas för bemästringsstrategier och det handlar om hur man uppför sig för att kunna klara av situationen. De strategierna kan leda till antingen överaktivitet eller underaktivitet.

Ett exempel på överaktivitet är en fotograf som tar onormalt  många bilder på katastrofplatsen. Bemästrings-strategierna som Liselott Englund studerat kan också leda till en konflikt för den enskilde journalisten, eftersom den yrkesmässiga rollen och rollen som privatperson lätt flyter samman med varandra.

– En del fotografer har beskrivit hur de kände sådana skuldkänslor över att fotografera traumat att de höll kameran bakom ryggen. Arbetet fylldes av många kval.

Samtidigt kan allmänheten bli provocerad av att journalisten kommit till platsen för att bevittna och rapportera, till skillnad från räddningspersonalen.

Hur klarade journalisterna att följa de etiska reglerna som styr deras arbete?

– Generellt kan man förvånas över att det blev så pass bra rapportering som det blev, med tanke på den extrema stressen, säger Liselott Englund.

Hennes avhandling ger alltså ett relativt gott betyg åt rapporteringen från brandplatsen, men det skedde också misstag. Oftast begicks de inte av reportrarna på plats, utan ägde rum i arbetet på redaktionerna. Till exempel visades olämpliga bilder som avslöjade identiteten på berörda och den intervjuer med chockade människor var allt för långa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista