Förhoppningen är att boken kommer att betyda mycket för de anhöriga. Foto: Björn Olsson/Scanpix

En bok om det som hände

Evert Henriksson, ordförande i föreningen Vardagshjältar, har arbetat fram en bok som dokumenterar branden, offren, anhörigföreningen BOA och alla de som utsetts till vardagshjältar under de här tio åren.

– Det är ett första avsnitt som handlar om själva branden och det är mycket tragiska bilder tagna ur Göteborgsposten, GT och lite andra tidningar plus en del privata foton, säger Evert Henriksson.

– Andra delen handlar om BOA och den tredje delen handlar om de som blivit vardagshjältar.

Vad hoppas du att boken kommer att betyda?

– Framför allt kommer den betyda väldigt mycket för de som varit drabbade av branden. BOA och anhöriga kommer att få den, de som vill, och alla de som blivit vardagshjältar. För eftersom det är en samling inte bara kring branden, utan över huvud taget hur vi ska bete oss i samhället för att inte få fler sådana här tragiska händelser.

Parash Lama, ordförande i föreningen Brandoffrens anhöriga, vad tror du att den här dokumentationen som ska resultera i en bok kommer att betyda?

– Det kommer att betyda väldigt mycket, speciellt för framtidens ungdomar. Om en dag min dotter frågar mig vad som hänt, har jag min egen historia, men boken ger en större bild av vad som hände. Det är viktigt att dokumentera, för dokumenterar man inte finns det inte, så är det bara.

Du var själv med på festen i lokalen vid Backaplan. Du överlevde men din bror och många andra unga göteborgare gjorde det inte. Hur går dina tankar idag, tio år efteråt?

– Att sådant här aldrig någonsin ska behöva hända igen, vare sig i Göteborg eller någonstans i världen. Samtidigt tänker man att då måste man göra någonting för att det inte ska hända igen.

Du då Evert, hur tänker du idag, 2008, kring branden?   

– Det här minnet går aldrig ur en, det kommer att finnas livet ut. Vi kan ta med oss det här budskapet i framtiden, för det handlar ju om framtiden.

– Mina barnbarn vill säkert läsa den här boken också, veta vad vi varit med om, och det tror jag är bland det viktigaste, att det blir för framtiden.

– Vi minns de här ungdomarna som gick bort, det sitter i vårt hjärta. Men det ska inte hända någon mer gång, och det är det allra viktigaste som jag ser det, säger Evert Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista