Konsertpublik. Foto: Scanpix.

Musikens makt

”Musiken blir som koder, lösenord du behöver för att komma in i sammanhang du vill tillhöra. Den öppnar dörrar, men kan också stänga dem. Om koden är fel eller kanske helt enkelt upphört att gälla och ersatts av en ny. Jag måste erkänna att det finns musikaliska koder jag inte förstår, som stänger mig ute från sammanhang jag trots allt är nyfiken på.”

– Sven Wollter 
 
Till programmet kommer musikanten Ale Möller, som tillsammans med programledaren turnerade med det uppmärksammade Tältprojektet 1977. Ale berättar bland annat om hur kärleken till musiken föddes då han hörde ett speciellt ackord. Som senare visade sig inte vara så speciellt.
Dessutom kommer Cecilia Rydinger Alin, dirigent för Orphei Drängar, till studion. Hon lärde Sven Wollter att dirigera i samband med hans roll i filmen En sång för Martin. Hon berättar om hur hon över hemma vid köksbordet och vad hon säger till de som tror att dirigenten är överflödig.
Du hör också Sofie Asplund, som nyligen börjat på Operahögskolan. Hon berättar bland annat om känslan när allting fungerar och hon och publiken blir ett.
Med på telefon är från Gävle är Karin Backlund som vill få nyblivna föräldrar att umgås med sina barn genom musiken.
Svens kompis CO Evers finns med på trå’n och pratar euforiskt om vad musiken betytt för honom.

Kvällens dikt är skriven av Gustaf Fröding

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".