1 av 2
Sven Wollter, Annika Sandén, Rosie Björkman och Christer Öjring. Foto: Maja Åström/SR
2 av 2
Rosies häxhattar. I bakgrunden Christer Öjring och Rosie Björkman. Foto: Maja Åström/SR

”Det var en besjälad tid, en magisk tid”

”Jag jobbade en gång med den ryske filmskaparen Andrej Tarkovskij, en högst rationell, synnerligen beläst, intelligent människa – och han trodde på häxor. Jag höll nästan på att säga MEN – han trodde på häxor. Som om han hade en dold defekt. Så var det dock icke” – Sven Wollter

Det kommer handla om häxor och häxprocesser i helgens program. Vi befinner oss i Linköping och eftersom det är påsk och för att en av de första häxprocesserna skedde i Östergötland så är ämnet detta.

Kultursekreterare Christer Öjring berättar om de kvinnor som brändes på bål 1617 i Finspång. Historikern Annika Sandén har forskat om samhällsstrukturen på 1600-talet, den tid då häxprocesserna skedde. Och så får vi en direktrapport från Blåkulla av påskkärringen Marinella Rolfart. Dessutom kommer Rosie Björkman, kvinnan som gav häxan ett ansikte i slutet av 1980-talet.

Allt medan Svens gamle vän Carlotto Evers berättar om vilka som han anser utsätts för moderna häxprocesser.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista