Måndag 5 oktober

Nu är jag Lena Redin tillbaka i Radio Uppland igen efter ett halvårs odlande grannkanalen P1.

Och till min första måndagsförmiddag denna säsong kom författaren Kjell Eriksson och berättade om "Öppen grav", som är hans tionde och sista bok om kriminalkommissarie Ann Lindell och hennes kollegor vid Uppsalapolisen.

Den här gången är Kjell Eriksson tillbaka i den uppländska myllan - handlingen utspelar sig både bland professorsvillorna i Kåbo och bland skärgårshemman ute på Gräsö. Mellan dessa poler finns intressanta - och skrämmande samband...

Här kan du lyssna till intervjun med Kjell Eriksson:


" Öppen grav" är Veckans bok i Radio Uppland. Vill du vara med i utlottningen, så e-posta till radio.uppland@sr.se , eller skicka ett vykort. Adressen är Sveriges Radio Uppland Box 1552 751 45 Uppsala.

Som alltid på måndagsförmiddagarna var också  Jacke Sjödin på besök.
Idag med ett ovanligt allvarligt men också mycket trösterikt  kåseri.
Det kan du lyssna på under rubriken "Våra Kåsörer igen! "

Nu har vi stängt grinden till Maj-Lis Trädgård för i år  - men framöver på måndagarna kommer andra experter att svara på frågor efter 11.00.

Först ut är ortnamnsexperten Mats Wahlberg.  Han vet allt om uppländska ortnamn och kunde idag bland annat berätta att Månkarbo betyder "Mungakarlarnas bodar" och att Burunge står för "De som bott vid plats där man måste bära sina båtar" .

Nästa vecka är vi tillbaka hos Mats Wahlberg på Arkivet för språk och folkminnnen, SOFI . Då kan du ringa igen och fråga om allt du undrat över när det gäller namn på platser och gator i Uppland! Och redan nu går det bra att e-posta frågor till radio.uppland@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista