22 juni

Vi har en alpklematis på norrsidan av vårt hus i en spalje. Vi har satt den en halvmeter ut och sen lett in den, så den får ordentligt med fukt. Den har alltid varit stor och blommat bra, men nu i år kom det väldigt lite blad och de såg förkrymta ut. Blommorna kom men slog aldrig ut, utan torkade bort. Den ser jättelessen ut, nästan inga blad alls. Vad kan ha hänt?

Det låter som det hänt något med rotsystemet eftersom hela växten är så berörd. Rötterna växer åt alla håll. Om din granne har grävt mycket intill den här busken som står vid tomtgränsen så som du beskriver det, så kan den mycket väl fått skador av det. Rotsystemet har inte orkat ge kraft åt nya skott. Det du kan göra är att klippa ner den och se om den kommer tillbaka. Har man minskat mängden rötter, så ska man också minska busken över jord. Det ska du göra nu med en gång. Spara en 10 cm från marken. Den ska börja om från början.
                                       Maj-Lis

Måste man klippa bort blommorna när rhododendron blommat över?

Har man bara någon enstaka buske, är det inte någon nackdel att klippa bort dem. Dels kan det vara trångt för nya skott att komma, om det är mycket fröställningar, och sen ser det ju mycket snyggare ut.
      Maj-Lis

Vi har två stora syrenbuskar vid infarten till vår stuga. Kan vi klippa ner den nu efter blomningen?

Det kan du göra. Man brukar rekommendera att man klipper ner efter blomning, eller att man tar det tidigt på säsongen, i början av mars ungefär. Skillnaden är att om du gör det här i början av våren får du flera skott och plantorna blir tätare. Spara 10 cm ungefär.
                                                                         Maj-Lis

Är det svårt att sköta Schersmin-buskar?

Nej, de kan ta lite tid på sig innan de blommar, men sen när de väl satt igång så kommer de varje år. Den som doftar allra mest är den som kallas luktschersmin som har enkla blommor. De här finns i krukor numera, så de kan du plantera när som helst. Det finns fukt och är fint i marken, så det är inte dumt att plantera nu.
                                                Maj-Lis

Jag har några skadedjur på mina jordgubbsplantor. De äter små hål på bladen. Den har blommat rikligt, men nu verkar karten bara skrumpna. Vad kan jag göra?

Det finns en skalbagge som äter på jordgubbar, men de brukar inte finnas i de här trakterna. Sen finns det en stekel-larv och de är ute nu. Det finns en som heter jordgubbs-stekel, den brukar inte vara vanlig varje år, men dyker upp då och då. Det är inte så lätt att göra något åt det här, eftersom man helst inte sprutar med något på det man ska äta. Möjligen kan du använda ett pyretrum-preparat. Finns många olika sorter i handeln. Det är noll dagars karenstid på det, vilket innebär att man kan äta bären en timme efter att man behandlat plantorna, så ofarligt är det. Då får du död på en del av de här larverna.
                                       Maj-Lis

Jag köpte en kardemummaplanta i vintras. Mår den bäst av att stå kvar inne, eller ska jag ställa ut den?

Du ska ställa ut den. Alla de här exotiska växterna som ingefära, kardemumma och lageroliv till exempel mår jättebra av att stå ute på sommaren. Men det är ingen nackdel att du inte satt ut dem tidigare, för det är fortfarande kallt om nätterna. Tänk på när du sätter ut dem att du inte ställer den i solen. Den måste vänjas vid UV-ljuset. Börja i norrläge och gärna med en fiberduk så att solen inte når den överhuvudtaget de första dagarna. Sen kan du slussa den framåt så den kan få vara i solen efter en vecka eller 14 dagar. Just Kardemumma vill ha mycket ljus när du väl vant den med solen.
              Maj-Lis

Jag har en häck med svart Aronia på baksidan av vårt hus och är ungefär åtta meter lång. Den är sex-sju år och är nästan 1,5 meter hög. I år har en av plantorna inte tagit sig alls. Den har knappt några blad. Vad kan ha hänt?

Det finns ingen känd skadegörare på Aronia, så mitt råd till dig blir som till förra lyssnaren. Klipp ner häcken på den här platsen helst i mars månad, så får du se om den kommer igen nästa år.
                                                       Maj-Lis

Jag har ett skuggmorell-träd och plötslig torkade nästa alla blommor. Vad har hänt?

Det finns en svamp som heter blom- och grentorka. Den härjar på surkörsbär. Kennedy 16 är nästan utdöd på grund av den här svampen. Klipp bort så mycket du kan av det du ser är smittat, så har du inte så mycket smitta kvar till nästa år. Men blir det regn i samband med blomningen även nästa år, så kommer den tillbaka.
                                      Maj-Lis

Vi har ett bigarrå-träd som blommat bra, men nu trillar alla fruktämnen av. Så har det varit alla år, vad beror det här på?

Problemet som du har kan bero på att du inte har någon sort som pollinerar den här. De behöver ha flera olika sorter för att det ska bli frukt. Bigarååer är väldigt känsliga för det här. Se till att det finns andra sorter antingen hos grannar eller hos dig själv. Om några grenar har torkat, kan det bero på åldern. Man kan också ympa in flera olika sorter i samma träd.
                                                                                    Maj-Lis

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista