25 maj

Jag tog ett litet skott på en kastanj för 10 år sen. Den här kastanjen är jättefin, säkert 3 meter hög, men den blommar inte. Vad beror det på?

De kommer nog snart. Det tar tid med träd. Plantskolan har dem oftast i 10 år innan de levererar dem ut i planteringar. Vad roligt att du lyckats med en stickling. Vanligast är att man brukar driva upp dem från frö. Man kan titta under kastanjer om det är något som grott, så kan man ta det och sätta i kruka och få en kastanj på det sättet.
                                                        Maj-Lis

Vi har en syrenhäck vid havet som är 4-5 år gammal som växer dåligt och den har aldrig blommat. Vad beror det på?

Syrener är tröga. Det är inte alls underligt att den inte blommat något än när den är 4-5 år gammal. För att kvicka på det, så kan du ge lite näring om bladen är ljusa i färgen. En liten gödselgiva varje år, helst tidigt. Eller så kan du vattna ner lite näring till den nu. Annars ska du inte göra någonting. Ha tålamod så kommer blommorna.
                                                              Maj-Lis
            

En 20 år gammal häggmispelhäck som är 3-3,5 meter hög har blivit lite tunn nertill. Vad kan man göra?

De blir de med tiden. Vill man att de ska skjuta nya skott är det allra bästa att skära ner den helt och hållet tidigt på säsongen, i mars månad. Brevskrivaren föreslår att man kan ta bort någon enstaka kraftig gren. Det kan man också göra, men det ger inte samma goda effekt. Man kan skära även nu efter blomningen, men då får man räkna med att det inte kommer lika många nya skott.
                                               Maj-Lis

Vad ska man göra nu i trädgården?

Det har varit lätt att plocka ut växter i år, men sådana här dagar måste man se upp med växter man ställt ut från till exempel garage och vinterträdgårdar. Det är lätt att växter som är vana att stå inne får brännskador när solen är så här stark. Bladen är inte anpassade för det. Ställer man ut något idag ska man ställa det i skuggan och inte direkt i solen.
                                                                              Maj-Lis

Kan man spruta parksallad?

Ja, det man man göra med det totalbekämpningsmedel som finns i plantbutikerna. Risken är att du får göra några behandlingar för att bli av med det, för det är ett enormt ogräs. Det här går ner i rötterna och den tar också andra växter på samma plats. När du sprutar ska växten vara ordentligt utvecklad, då får du den bästa effekten. Fram till blomning ungefär. Ett annat alternativ för den som inte vill använda bekämpningsmedel är att man slår av det hela och lägger över svart marktäckningsväv. Då dör de efter 4-5 år med väven över.
                                                                             Maj-Lis

Jag köpte en japansk magnolia för några år sen och den blommar inte. Vad beror det på?

Står den på egen rot så tar det tid innan den blommar. Är den ympad så kan det gå snabbare. Det kan ibland vara svårt att se om den är ympad eller inte. Som egen planta blir den rejält stor. Jag har själv en japansk magnolia som är lika hög som huset, en 7-8 meter. Har du inte fått blommor inom 10 år, så kan du ha fått ett "måndagsexemplar".
                                                                         Maj-Lis

Hur gör man för att bli av med spansk skogssnigel, eller mördarsnigel som den också kallas?

Det här är en av de absolut vanligaste frågorna. Folk är desperata och frågar ofta om sniglarna. Det finns många olika sätt att bli av med dem. Det snabbaste och enklaste är att tar bort och dödar så fort man ser en snigel. Sen använder man järnfosfat, som sniglarna äter av. Sen tappar de aptiten och går undan. Så finns det en ny metod som kom förra året. Det är att man använder biologisk bekämpning. Man vattnar ut små nematoder, små små rundmaskar. Då är det i fallet spansk skogssnigel bara de mindre djuren berörs av det här. Stora fullvuxna sniglar behöver väldigt mycket nematoder för att de ska dö.
                                                  Maj-Lis

Jag är väldigt förtjust i Napazia, en grönväxt eftersom jag inte tål blommande växter, men de här napazia-fikusarna dör hela tiden. De får näring och jag vattnar dem en gång i veckan, sen tappar de blad och dör. Vad kan jag göra?

Den brukar vara enkel att sköta, så jag vet inte riktigt vad som hänt här. De vill ha jämn fin fuktighet. Upplever du att de torkar ut lite för snabbt, så får du plantera om växten. Titta på rötterna, om de är välrotade så plantera om. Då är det mycket lättare att sköta dem. Om du har dem i ett söderfönster är det knepigt på sommaren. Antingen får du ha en markis, eller ställa växterna en bit in i rummet. Det är mellan kl. 11 och 13 som solen är som mest brännande.
                                                                    Maj-Lis

Vi har sparat en del askar i vår trädgård som är en 20 år ungefär. Nu börjar de se lite anskrämliga ut. Förra året vissnade en del med fröställningarnan kvar, och jag gissar att de har dött. Vad beror det här på?

Ett stort problem just nu är askskottsjuka. Det är en svampsjukdom som farit med vindens hastighet från söder till så långt som asken går. Jag har aldrig varit med om att en sjukdom har spritt sig som den har gjort. Jag ger dig inget hopp för de här askarna. Risken är att alla kommer att dö inom några år. Det forskas just nu en hel del om det här på SLU, och man vet inte än om det finns material från andra länder som är motståndskraftiga mot den här smittan. Vi hoppas att det kommer svar om det här framöver, men det kan ta tid.
                                                                            Maj-Lis

Gladioler och luktärter, kan jag ha de på samma plats i år igen längs en ladugårdsvägg?

Gladiolerna går bra att återkomma, men luktärt, som alla ärtor och bönor, är lite känsliga för sjukdomar. Speciellt ärtor. Odlar man de på samma plats flera år i rad riskerar man att få vissne-sjuka på dem.
                 Maj-Lis

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista