1 av 2
Joel Alme i köket. Foto: Joakim Jonsson
2 av 2
Joel Almes smakrika frikadeller. Foto: Joakim Jonsson
Fredag 26 november

Musik och mat: Joel Alme lagar frikadeller

Musik och Mat - Joel Alme (2)
13 min

Nyligen kunde vi se honom uppträda på idrottsgalan, och han var också tidigare en mycket aktiv hockeyspelare. Men numera är det musik som gäller, med vissa inhopp i kocksvängen för Joel Alme, som nu när han lagar smakrika frikadeller med råris, tillsammans med Joakim Jonsson i köket.

Joel Almes Frikadeller

Ingredienser (3 till 4 portioner):
400 g kalvfärs
1 ½ burk krossade tomater
1 burk svarta, kärnfria oliver
250 g champinjoner
3-4 dl vitt vin
3 tärningar kycklingbuljong
2 citroner
Fryst Basilika, påse 75 g
Salt
Svartpeppar
Råris

Gör så här:
Lägg kalvfärsen i en bunke. Riv skal från två citroner och lägg till färsen. Tillsätt saften från en citron och lägg även i ett ägg. Hacka en näve (ca 20) oliver relativt fint och lägg i färsen. Lägg också i hälften av basilikan, salta och peppra.
Blanda ihop färssmeten ordentligt och sätt in i kylskåpet så länge.

Koka upp 5 dl vatten och tre kycklingbuljongtärningar i en kastrull. Tillsätt de krossade tomaterna och vinet. Rör om och låt koka upp. Lägg i andra hälften av basilikan och pressa den andra citronen i grytan. Låt koka i 10 minuter.

Skiva champinjonerna och lägg i grytan och ta sen fram färssmeten ur kylskåpet. Rulla drygt golfbollsstora bollar av smeten och lägg försiktigt i såsen. Låt puttra i ca 10 minuter.

Servera med råris eller pasta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".