Måndag 26 september

Dorothee Elmiger till Uppsala

6:43 min

Litteratur från de tyskspråkiga länderna var i fokus på årets Bok & Biblioteksmässa i Göteborg - och en av de mest uppmärksammade författarna var den unga Dorothee Elmiger från Schweitz. 

Hennes debutroman har varit en stor succé hemlandet och i Tyskland, och nu har "Inbjudan till de våghalsiga" just kommit ut på svenska.

Nu kommer 26-åriga Dorothee Elmiger till Uppsala för att medverka på den Europeiska språkdagen på Uppsala Stadsbibliotek. Och inför detta besök berättar hon för Lena Redin om sina intryck av bokmässan och om sin roman. 

Samtalet är på engelska, så här kommer en snabböversättning:

Det är roligt att bli så uppmärksammad, och förstås att läsarna verkar tycka om boken. Romanen är en mörk historia om två systrar i en nästan övergiven trakt – vid en kolgruva där det börjat brinna i gruvgångarna, och den elden bara pågår och pågår. Nu söker de efter en väg framåt. 

Det var en riktig händelse som fick Dorothee Elmiger att börja skriva "Inbudan till de våghalsiga", hon läste om en kolgruva i USA som brunnit ända sen 1960-talet. Men handlingen i boken behöver inte tolkas bokstavligt, utan kan också läsas mer symboliskt - att det handlar om vår situation i världen idag, och vad vi ska göra med den.

Stilen är varierad och ganska komplicerad, men det var inte så att Dorothee bestämde sig för att "nu ska jag skriva experimentellt". 
Fast, säger hon  - jag arbetar långsamt med texten, väger noga mina ord låter formen växla - och hoppas att den ton jag hittar ska nå fram till läsaren. 

I Uppsala har hon aldrig varit tidigare, så hon ser fram emot att komma hit. 

Och här några kritikerröster om "Inbjudan till de våghalsiga":

"En text som får dig att tappa andan"  Elmar Krekeler, Welt am Sonntag

"Någon gång ska man ju läsa sitt livs bästa bok. För min del blev det Inbjudan till de våghalsiga/.../Jag önskar att det fanns fler böcker av Dorothee Elmiger som jag kunde kasta mig över." Athena Farrokhzad, Aftonbladet

"Tro mig, börja läsa nu, och en värld kommer att veckla ut sig."  Katarina Wikars, SR Kulturnytt

Måndag den 26 september gästar Dorothee Elmiger och den unga estniska författaren Katarina Kalda Uppsala Stadsbibliotek. Mellan kl. 18.00 och 20.00 berättar de om sina författarskap, sina språk och kulturer, i samband med firandet av Europeiska Språkdagen.