FÖRFATTARFREDAG

Spökhistorier och deckarprat med Johan Theorin

71 min

I fredags kväll äntrade deckarförfattaren Johan Theorin scenen på Uppsala Stadsbibliotek.
Och på säsongens sista Författarfredag fick publiken höra både spökhistorier och skrönor som Johan själv en gång lyssnat på som liten. Då var han ofta på sin mammas barndomsö, där gamla släktingar berättade spännande historier. En del har han använt i sina kriminalromaner - och själva landskapet har också betytt mycket för den ende deckarförfattaren som använder ÖLAND som spelplats för sina historier:

Rörgast ska den heta, bok nummer fyra i Johan Theorins svit med deckare som utspelar sig på Öland. Redan nu finns alltså höstboken Skumtimmen, vinterboken Nattfåk och vårboken Blodläge. Men i höst har det kommit en bok där handlingen är förlagd till Västkusten. Den heter Sankta Psyko och utspelar sig på ett rättspsykiatrikst sjukhus, där en av patienterna är en beryktad seriemördare. Men varför har skräck och brott blivit Johan Theorins ämnen - och varför dras så många läsare till litteratur om det otäcka och hemska ?

Ruggiga och roliga historier från Öland blev det också när Johan Theorin gästade Uppsala Stadsbiblioteks Författarfredag. Och vill du höra historieberättaren Johan Theorin, och hela samtalet från i fredags så lyssna här: