Foto Leif R Jansson

Vin i P4: Ost och vin

Ost och vin
7:46 min

Anna Nilsson ger idag förslag på ostar och viner, sådana som gifter sig bra, blir en katedral i gomen.

Pouilly Fumé (nr 5284) 129 kr
Ett torr och mycket friskt vin från Loiredalen i Frankrike. Vinet är gjort på druvan sauvignon blanc och har typisk doft och smak från denna druva; svartvinbärsblad, nässlor, citron, krusbär och mineral.

Vinet är klockrent till syrlig getost, typ chèvre. Väldigt bra vin att servera till en getosttoast, kanske middagens förrätt. Om man avser att ringla stora mängder honung över toasten måste man dock välja ett vin med högre sötma, kanske rent av ett halvtorrt vin.

Zenato Ripassa (nr 12324) 179 kr
Enligt mig den allra bästa ripasson som finns i butikerna på Systembolaget. Zenatos ripassa är kryddig i både smak och doft. Man hittar katrinplommon, russin, mörka körsbär, örter och choklad samt en del vanilj från faten.

Prova till parmesan eller en pecorino, två italienska lagrade hårdostar, den första gjord på komjölk och den andra på fårmjölk. Båda har en sälta som gifter sig fint med den lilla sötman som finns i vinet.

Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut, 98 kr
Crémant är mousserande vin från Frankrike som inte kommer från Champagne. Detta vin är torrt och mycket friskt men har inte de jästiga tonerna som man normalt hittar i en champagne. Istället finns toner av röda äpplen, nougat och citrus.

Prova detta vin tillsammans med brieost, ju fetare och krämigare desto bättre eftersom det feta i osten mildrar syran i vinet samtidigt som syran lättar upp osten så att konsistensen inte upplevs så fet.

Alkoholfritt:
Jus de Raisin Blanc (nr 1974) 49 kr
En druvmust från Frankrike som tillverkas bland annat av ugni blanc som är samma druva som används till cognac. Drycken är mycket söt, något kryddig och man hittar inslag av sultanarussin, honung och pomerans.

Prova denna dryck till en grönmögelost då sötman i vinet matchar bra mot sältan i osten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".